Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Mar­jas­tus­kau­si tietää po­lii­si­lai­tok­sel­le kym­me­niä maas­to­et­sin­tö­jä – lue tästä po­lii­sin vinkit mar­ja­reis­sul­le val­mis­tau­tu­mi­seen

Oulun poliisilaitos etsii vuosittain kymmeniä marjastajia maastosta. Kuvituskuva.
Oulun poliisilaitos etsii vuosittain kymmeniä marjastajia maastosta. Kuvituskuva.
Kuva: Janne Kˆrkkˆ

Kohta alkava marjastuskausi tietää Oulun poliisille maastoetsintöjä, sillä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla eksyy vuosittain maastoon kolmisenkymmentä marjastajaa.

Oulun poliisilaitos kehottaakin marjastajia valmistautumaan ja varustautumaan marjastukseen niin, että he osaavat maastosta pois omin avuin. Poliisi toivookin, etteivät marjastajat luottaisi liikaa omiin suunnistuskykyihinsä.

Maastoon eksyneet marjastajat ovat usein hyvin kokeneita, mikä voi tuoda liiallista varmuutta omasta jaksamisesta.

– Moni eksynyt marjastaja aikoi vain käväistä lyhyen reissun jossain pelkkä sanko mukanaan, ja sinä aikana jotain menikin pieleen, ylikomisario Jyrki Kivirinta Oulun poliisilaitokselta kertoo.

Läheisten kannattaisikin olla kiinnostuneita marjastajan suunnitelmista ja lähteä mukaan marjaan, jos mahdollista. Poliisi kehottaa kertomaan läheisille, mihin on menossa ja minne aikoo jättää kulkuneuvonsa. Myös suunniteltu palaamisen aikataulu on hyvä kertoa.

Marjastajien kannattaa myös yrittää saada joku mukaan seurakseen.

Maastossa ollessa on syytä levätä, syödä ja pysyä lämpimänä. Mukaan kannattaa ottaa riittävästi evästä, juotavaa, välttämättömät lääkkeet sekä varusteet tulentekoon ja lämpimänä pysyttelemiseen.

Myös pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä maastonvihreä asu ei erotu mahdollisessa etsintätilanteessa. Vaatteissa kannattaakin olla huomioväriä.

Eksyessä tulisi pysyä rauhallisena ja hakeutua odottamaan apua avaralle paikalle, josta etsintäpartion on helppo huomata kadonnut. Eksyksiin jouduttuaan tulisi pysyä rauhallisena, eikä hätääntyä ja väsyttää itseään ryntäilemällä.

Puhelimeen kannattaa myös ladata 112-sovellus, jonka avulla hätäkeskus saa tiedon tarkasta sijainnistasi. Puhelimen tulisi olla täyteen ladattu ja mukaan kannattaa olla varavirtalähde.

Suunnistamista ei myös tulisi jättää pelkän muistin, karttasovelluksen tai GPS-paikantimen varaan. Mukaan kannattaakin ottaa kompassi ja paperikartta.

Eksyessään tulisikin soittaa ensimmäisenä hätäkeskukseen, mieluiten 112-sovelluksen kautta.

Poliisi kehottaa jakamaan neuvoja marjastajille ja tarjoamaan apua marjareissulle valmistautumiseen.