Mainos: Ran­ta­la­keus 45 vuotta! Nyt juh­la­hin­taan lehti + digi 8 kk 45 €. Tilaa tästä.

Kolumni

Mar­ja-Lee­na in­nos­tui kesällä suun­nis­tuk­ses­ta – nyt hän miettii miten suun­nis­tus­tai­to­ja tar­vi­taan myös esi­hen­ki­lön roo­lis­sa

-
Kuva: Kempeleen kunta
Kuntakuulumisia

Kuluvan kesän aikana sain sytykkeen uuteen harrastukseen. Harrastuksessa omat taidot tulee testatuksi, joka harrastus kerta uudelleen ja uudelleen. Eksymistäkin tapahtuu ja taitoja täytyy  tarkastella ja arvioida uudelleen. Harrastuksessa tarvitaan ehdottomasti tarkka kartta ja luotettava kompassi.

Harrastuksessa liikutaan karttaan merkittyjen rastien kautta tietyssä järjestyksessä. Tämä edellyttää kartan ja maaston tuntemusta. Reittiä arvioidaan ja tarkastellaan koko ajan.  Onnistuminen ei ole mahdollista seuraamalla toisten polkuja vaan omia valintoja tehden.

Taitojen karttuessa myös siirtyminen vaativimpiin maastoihin mahdollistuu.  Siirtyminen rastilta rastille voidaan tehdä erilaisilla menetelmillä, kävellen, juosten, mistä johtuen saapuminen rasteille vaihtelee aikataulullisesti.  Harrastus rentouttaa, tuo hyvinvointia, onnistumisen riemua ja luo yhteyttä luontoon.

Suunnistustaitojen kaltaisia elementtejä tarvitaan myös tämän päivän erilaisten toimintamallien ja organisaatioiden johtamisessa. Johtamisen taitoja testataan nykypäivän muuttuvissa toimintaympäristöissä uudelleen ja uudelleen. Johtamisen reiteillä rasteja tavoitellessa on myös eksymisen ja harhautumisen mahdollisuuksia. Riskinä voi olla jäädä tuttujen reittien vangiksi.

Johtajan kartan tulee olla ajantasainen. Kartan tulee sisältää muun muassa riittävä määrä tietoa, analyysejä, lainsäädännön tuomia velvoitteita, näkemystä ja perustaa toimintaympäristöjen kehittymisestä. Näky seuraavalle rastille tulee pystyä hahmottamaan ja arvioimaan.

”Johtajan on uskallettava valita reittejä ja tehdä tarvittaessa rohkeitakin päätöksiä, luotettava kompassiin, suuntavaistoon ja myös intuitioon.”

Johtajan on uskallettava valita reittejä ja tehdä tarvittaessa rohkeitakin päätöksiä, luotettava kompassiin, suuntavaistoon ja myös intuitioon. Joskus reittiä valitessa on hyvä valita suorin reitti, aika-ajoin on turvallista kulkea tuttuja polkuja ja maamerkkejä seuraillen.

Johtamisen suuntaa ja valittuja toimintamalleja tulee arvioida uudestaan ja uudestaan, jotta oikeat päämäärät ja rastit ovat saavutettavissa.

Oikein valitut reitit vastaavat asiakkaiden palvelutarpeeseen ovat muun muassa kustannustehokkaita, asiakaslähtöisä, joustavia, motivoivat henkilöstöä, eksymisen riskit pienenevät ja rastit ovat saavutettavissa.  Nykyisessä historian suurimmassa julkisten palvelujen muutoksessa, hyvinvointialueita ja kuntiin jääviä palveluja muodostettaessa suunnat ja reitit tulevaisuuden rasteille tulee pystyä näkemään ja valitsemaan rohkeasti tuttuja polkuja arvioiden.

Suunnistaessaan valittuja rasteja kohti, johtajan on tunnettava omat voimavaransa, osattava säädellä vauhtia sekä pitää ajatuksensa kirkkaana.

Marja-Leena Meriläinen

Kempeleen kunnan hyvinvointi- ja sivistysjohtaja