Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lu­mi­jo­ki voitti taas am­mat­ti­keit­tiöi­den Suomen mes­ta­ruu­den luo­mu­kil­pai­lun jul­kis­ten toi­mi­joi­den sar­jas­sa – "Vähän ajat­te­lin, että voisi olla mah­dol­li­suuk­sia, kun laskin luomun käyt­töo­suuk­sia"

Luomun osuus Lumijoen kunnan käyttämistä raaka-aineista oli viime vuonna 26 prosenttia.

Lumijoki
Ateria- ja puhtauspalveluiden esimies Sinikka Halonen ja ravitsemustyöntekijä Anna-Maija Lukkarila pitelevät koulun keittiöllä Luomu SM 2020-kisasta saatua kunniakirjaa. Tänä vuonna tuli taas kultaa!
Ateria- ja puhtauspalveluiden esimies Sinikka Halonen ja ravitsemustyöntekijä Anna-Maija Lukkarila pitelevät koulun keittiöllä Luomu SM 2020-kisasta saatua kunniakirjaa. Tänä vuonna tuli taas kultaa!
Kuva: Tiina Haapalainen

Ammattikeittiöiden Luomu SM 2021 -kilpailun julkisten toimijoiden sarjan voitto päätyi taas Lumijoelle. Koronapandemian takia asetetuista rajoituksista huolimatta kunta kykeni nostamaan luomun käyttöastettaan selvästi.

Ravintoloiden ja ruokapalvelujen Luomu SM -kilpailussa tarkasteltiin, kuinka paljon osallistujat lisäsivät luomun kilomääräistä käyttöastetta vuonna 2020 verrattuna edellisvuoteen.

Yksityisten toimijoiden sarjan voiton vei Hotelli Helka, joka nosti viime vuonna luomun käyttöään 5,5 prosenttiyksikköä.

Lumijoki ylsi omassa sarjassaan voittoon lisäämällä luomun käyttöään 10 prosenttiyksikköä. Luomun osuus Lumijoen raaka-aineista oli 26 prosenttia.

Luomu SM 2021 -kilpailuun osallistui noin 230 ammattikeittiötä siitä huolimatta, että koronapandemia on aiheuttanut alalle suuria ongelmia. Kilpailua järjestävän Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso kertoo tiedotteessa, että kilpailu päätettiin pitää tänä vuonna ammattikeittiöiden omasta pyynnöstä.

"Käytämme luomuna muun muassa juustoa, jogurttia, marjakiisseleitä ja mehuja sekä mysliä ja leipää."
Sinikka Halonen

– Koronan takia luomun käyttöaste laski monessa paikassa, koska ruokailijoita esimerkiksi kouluissa oli tavallista vähemmän. Ikävä piirre oli myös se, että osa tukuista karsi luomutuotteiden valikoimaa koronaan vedoten. Siitä huolimatta jotkin ammattikeittiöt pystyivät lisäämään luomun käyttöään, hän toteaa.

Lumijoen ateriapalveluille toinen peräkkäinen Luomu SM -voitto julkisten toimijoiden sarjassa ei tullut täytenä yllätyksenä.

– Vähän ajattelin, että voisi olla mahdollisuuksia, kun laskin luomun käyttöosuuksia, paljastaa ateria- ja puhtauspalveluiden työnjohtaja Sinikka Halonen.

Syykin on selvä. Viime vuoden Luomu SM -voiton innostamana kunnan päättäjät korottivat ateriapalvelun määrärahoja, ja sen ansiosta luomun käyttöä on lisätty etenkin päiväkotien välipaloissa.

– Käytämme luomuna muun muassa juustoa, jogurttia, marjakiisseleitä ja mehuja sekä mysliä ja leipää. Hedelmät ja vihannekset pyritään myös ottamaan luomuna saatavuuden mukaan, Halonen listaa.

Lumijoen ateriapalvelut valmistaa lounaan päivittäin noin 500 koululaiselle ja päiväkotilapselle sekä päiväkodeille myös aamu- ja välipalat.

Luomu SM -kilpailun tulokset julkistettiin keskiviikkona 27.10. virtuaalisessa Luomuelintarvikepäivässä.