Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kolumni

Lu­mi­joen kun­nan­joh­ta­ja istahti ysi­luok­ka­lais­ten kanssa juh­la­kah­vil­le – "Elämä on jat­ku­vaa op­pi­mis­ta, joten alaa ja työuraa voi tar­vit­taes­sa vaih­taa"

Kuntakuulumisia
-
Kuva: Pekka Peura

Yksi mieluisa tehtäväni Lumijoella kesän kynnyksellä on ollut ysiluokkalaisten juhlakahveille osallistuminen ja pienen puheen pito tilaisuudessa. Viime perjantaina ysit istuivat pitkissä pöydissä tyylikkäästi pukeutuneina, rauhallisina; kenties kuitenkin aavistuksen malttamattomina lomalle pääsyä odotellen.

Kasiluokkalaiset olivat kotitalousopettajan johdolla valmistaneet tarjottavat ja hoitivat tilaisuudessa myös tarjoilun. ”Ota, anna oikealta, tarjoo aina vasemmalta” sujui mutkattomasti. Koulun henkilökunnasta mukana tilaisuudessa olivat rehtori ja luokanvalvojat.

Tämän kevään ysien yläkouluvuodet ovat olleet osa hyvin erikoista ajanjaksoa. Tällä hetkellä suurinta huolta aiheuttanee Venäjän jo neljättä kuukautta jatkunut hyökkäyssota Ukrainaan. Viimeisen pari vuoden ajan on koronapandemia sekoittanut jokaisen elämää. Oppilaat ovat ehtineet olla osin etäopetuksessa ja monien sairastuminen koronaan on lisännyt poissaoloja altistumisten ja pitkien karanteenien vuoksi.

Viimeinen lukuvuosi Lumijoella on voitu onneksi toteuttaa kokonaan lähiopetuksena.

Nyt peruskoulunsa päättävistä lumijokisista nuorista noin 75 prosenttia on hakenut ammatillisiin tai valmentaviin jatko-opintoihin ja noin 25 prosenttia lukio-opintoihin. Kun Lumijoella ei ole lukiota eikä muutakaan toisen asteen oppilaitosta, nuoret joutuvat hakemaan opiskelupaikan kauempaa. Kiitos hyvän Oulun seudun joukkoliikenteen, toisen asteen opiskelu lähikunnissa on mahdollista myös kotoa käsin. Toivottavasti mahdollisimman moni oppilas pääsee hakemaansa opiskelupaikkaan.

Nuorten oppivelvollisuushan jatkuu vielä peruskoulun jälkeen, kun tavoitteena ja käytännön vaatimuksena on ainakin toisen asteen tutkinnon suorittaminen. Uuden edessä nuorten arki muuttuu vähitellen, ja vastuu omasta itsestä ja tekemisistä kasvaa.

Osalla nuorista on jo selvät suunnitelmat tulevaisuudesta, kun puolestaan toiset eivät ollenkaan tiedä, mitä haluavat tai mihin suuntaavat.  Kiirettä tehdä lopullista päätöstä elämänurasta ei ole. Opiskelu on aina hyödyllistä: elämä on jatkuvaa oppimista, joten alaa ja työuraa voi tarvittaessa vaihtaakin.

Kaikki viisaus ei tule ja tartu kerralla; kokemus kasvaa vähitellen. Yhä useampi meistä tekee työelämänsä aikana useamman uran. Omasta ammatista – mikä se milloinkin on, osaamisestaan sekä työstään saa ja pitää olla ylpeä.

Kesään toivon jokaiselle hetken aikaa hengähtää ja viettää aikaa läheisten kanssa. Lomaa ei tarvitse suorittaa. Lumijoella lomatunnelmaan pääsee helposti: uimamontulle uimaan, pelailemaan ja uutta siltaa pitkin tunnelmallista nuotioiltaa viettämään.

”Osalla nuorista on jo selvät suunnitelmat tulevaisuudesta, kun puolestaan toiset eivät ollenkaan tiedä, mitä haluavat tai mihin suuntaavat. Kiirettä tehdä lopullista päätöstä elämänurasta ei ole. Opiskelu on aina hyödyllistä: elämä on jatkuvaa oppimista, joten alaa ja työuraa voi tarvittaessa vaihtaakin.”

Varjakassa meren aallot virkistävät ja Hailuotolaivan kahvilasta saat makoisaa mahantäytettä. Lumijoen Lännentila järjestää suuret kesämarkkinat 16.7. ja jo sitä ennen heinäkuun alussa tilalla avataan uusi kesäkahvila. Myös Hirvenjuoksun SM-kisat järjestetään Lumijoella elokuun alkupuolella, Lumijokipäivät elokuun loppupuolella sekä Ahvenmarkkinat syyskuun alussa.

Lumijoen kunnan uusi strategiatyö on käynnistynyt. Osallistumalla kuntalaiskyselyyn sekä ”Meidän Lumijoki - osallistu ja vaikuta” – tilaisuuksiin voit vaikuttaa Lumijoen tulevaan kehitykseen.

Hyvää kesää kaikille!

Paula Karsi-Ruokolainen

Kirjoittaja on Lumijoen kunnanjohtaja.