Lukijalta

Li­min­gan­lah­del­la näkyy nyt paljon muut­to­lin­tu­ja

Liminka

Nyt on pellolla kulkevia muuttolintuja, hanhia, kurkia, joutsenia, aivan tuhottomasti. Eipä noin suuria parvia muista nähneensä vuosikausiin. Mutta lienevät kovin uhanalaisia nuokin lajit. Niinhän sitä kuuluu sanoa, jos luulee olevansa jonkinlainenkaan luonnontuntija.

Katselin netistä pohjoisen navan jäätikön tilannetta. Jäätikkö on nyt suurempi kuin vuosikymmeniin. Mutta sekään ei ole uutinen. Uutinen on se, että jäätikkö häviää kokonaan siihen ja siihen vuoteen mennessä.

Luonto on kaunis ja meille näkyvillä ympäristönä kokoajan. Marjoja oli tänä kesänä erittäin runsaasti. Tulossa on siika-aika, lienee niitäkin kovasti jos hylkeet eivät pääse kaikkia repimään. Metsälintukannat ovat myös parantuneet.

Luonnon runsaus monipuolisuus saa mielen rauhoittumaan. Mahtavia mukavia tunteita. Kauniin luonnon seuraaminen, sen keskellä eläminen. En kaipaa siihen ainaista julkisuuden hakua uhkakuvista luonnon muutoksesta huonoon suuntaan. Luulen, että emme tiedä siitä puoliakaan. Parempi vain nauttia siitä kunnioittavasti ja kuunnella tuttua lintujen upeaa ronkutusta.

Matti NikkiläLiminka