Li­min­gan Tu­pok­ses­sa toimiva Volter solmi mer­kit­tä­vät voi­ma­lai­tos­kau­pat Ja­pa­niin – toi­mi­tus­joh­ta­ja Jarno Haa­pa­kos­ken mukaan haas­ta­vien vuosien jälkeen velaton yhtiö on taas tu­los­kun­nos­sa

Limingan Tupoksessa toimiv Volter tekee puuta kaasuttavia voimaloita ja omasähkölaitoksia.Toimitusjohtaja Jarno Haapakoski (ylhäällä) ja automaatioasentaja Petteri Törmänen Volterin tuotantolinjalla.
Limingan Tupoksessa toimiv Volter tekee puuta kaasuttavia voimaloita ja omasähkölaitoksia.Toimitusjohtaja Jarno Haapakoski (ylhäällä) ja automaatioasentaja Petteri Törmänen Volterin tuotantolinjalla.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Täysin biomassalla toimivia pienvoimalaitoksia valmistava Volter Oy on solminut voimalaitoskaupat Japaniin. Yhtiö toimittaa 12 ”Volter 40 Indoor” -pienvoimalamoduulia Tsuwanon kaupunkiin. Voimalaitoksen arvioitu vuotuinen sähköntuotanto on noin 3,7 miljoonaa kilowattituntia, ja se otetaan käyttöön kesäkuussa -22.

Volterin voimalaitokset tuottavat puuhakkeella sekä sähköä että lämpöä sulavalinjaisten moduulien sisässä. Japanin pääsaaren Honshun eteläosassa sijaitsevaa Tsuwanoa ympäröivät metsäiset vuoret, joten puuhake voimalan tarpeisiin saadaan lähialueelta. Haketuotanto myös edistää metsänhoitoa, sillä se mahdollistaa heikkolaatuisenkin puun hyötykäytön.

Volterin liikevaihdosta noin 90 prosenttia muodostuu viennistä, pääosin juuri Japaniin, jossa hajautettua energiantuotantoa suositaan vahvasti. Volterin toimitusjohtaja Jarno Haapakoski kertoo, että Tsuwanon 12 moduulin tilaus on poikkeuksellisen suuri, sillä yleensä tilaukset käsittävät yksittäisiä tai korkeintaan muutamia moduuleita. Useat vanhat asiakkaat ovat hankkineet lisää laitoksia, ja myyntiputkessa on useita uusia projekteja, myös toinen 12 voimalaitoksen kokonaisuus.

– Haastavampien markkinamurrosvuosien jälkeen edelleen velaton yhtiömme on viime vuonna käännetty taas tuloskuntoon, ja nyt on meneillään vahva kasvun vuosi, kertoo toimitusjohtaja Jarno Haapakoski.

Jäteveden käsittelylaitteista toinen tukijalka

Volter on hiljattain laajentanut toimintaansa ryhtymällä yhteistyöhön vedenkäsittelyyn tarkoitettuja kontteja valmistavan Owatecin kanssa. Volter osti merkittävän osuuden yhtiön osakkeista, ja Owatecin tuotanto siirrettiin Volterin tiloihin. Volterilla tehdään Owatecille suunnittelu- ja kehitystyötä, tuotteistamista sekä tuotteiden valmistusta.

Limingan Tupoksessa tuotantoaan pyörittävä Volter on edelläkävijä puunkaasutusteknologian kehittämisessä. Volterin voimalaitos tuottaa sähköä kaasuttamalla puuhaketta: Kaasutin kuumentaa puuhakkeen erittäin korkeassa lämpötilassa, matalassa happitasossa. Polttamisessa muodostuva kaasu toimii polttoaineena moottorille. Se pyörittää generaattoria, joka puolestaan tuottaa sähköä. Prosessissa syntyvä lämpö otetaan talteen kuumana vetenä, ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi lattialämmityksessä. Kaksi kiloa haketta vastaa litraa öljyä energiantuotannossa.