Rantalakeus-maastot: Ter­ve­tu­loa juok­se­maan koko per­heel­lä – katso ai­ka­tau­lu täältä

Mainos: KeKi pronssille, seuraa joukkuetta jatkossakin Rantalakeus Digissä: 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Laura kan­nus­taa li­min­ka­lai­sia osal­lis­tu­maan osal­lis­ta­vaan bud­je­toin­tiin, ideoita on tullut jo 50

-
Kuntakuulumisia

Jos sinulla olisi käytettävissäsi 20 022 euroa yleiseen ja yhteiseen hyvään Limingassa, mihin sen käyttäisit? Olisiko se liikuntavälineitä, harrastustoimintaa, asuinalueesi siistimistä vai jotain aivan muuta?

Näiden ajatusten herättely on nyt ajankohtaista, sillä Limingassa on käynnistynyt ensimmäistä kertaa osallistuva budjetointi.

Suomeksi sanottuna tuo jokseenkin byrokraatilta haiskahtava termi tarkoittaa sitä, että kuntalaiset pääsevät ideoimaan ja lopuksi myös äänestämään, mitä tuolla 20 022 euron budjetilla tehdään.

Osallistuva budjetointi antaa uudenlaisen mahdollisuuden kuntalaisille osallistua oman kuntansa kehittämiseen.

Idea osallistuvan budjetoinnin käyttöönottoon tuli useamman valtuustoryhmän aloitteesta viime vuonna talousarvion valmistelun yhteydessä.

Omissa ”virkamiesunelmissani” olen toivonut osallistuvaa budjetointia Liminkaan jo jokusen vuoden ja erityisen onnellinen olen siitä, että prosessi käynnistyi valtuustoryhmien aloitteesta.

Tämä on juuri sellaista tekemistä, joka sopii nuorekkaaseen ja kekseliääseen Liminkaan.

Osallistuvan budjetoinnin valmistelu on ollut mielenkiintoista ja sujunut mukavassa yhteistyössä valtuutettujen kanssa.

Minkälainen on sitten hyvä idea osallistuvaan budjetointiin?

Ainakin konkreettinen sen on oltava. Yhteiseen käyttöön tai yhteistä hyvää jollain tavalla edistävä. Kunnan toimivaltaan soveltuva.

Kuuhun asti 20 000 eurolla ei tokikaan päästä, mutta avaa se mukavia mahdollisuuksia toteuttaa pienehköjä projekteja kuntalaisten iloksi.

"Lokakuun alussa meillä pitäisi olla jo tiedossa toteutukseen lähtevät ideat."

Tähän mennessä olemme saaneet lähes 50 erilaista ideaa. Aiemmin esittämäni toive 20–30 idean keräämisestä on siis ylittynyt jo nyt reippaasti.

Hurraa!

Suomen kekseliäimmän kunnan kuntalaiset – nyt on aika ideoida!

Ideoita voi jättää kunnan verkkosivulta löytyvän sähköisen lomakkeen kautta 2.9. saakka. Tämän jälkeen saadut ideat käydään läpi, niiden toteutuskelpoisuus tarkistetaan ja ideoille lasketaan alustavat hinnat.

Sitten kuntalaiset pääsevät äänestämään itselleen mieluisimpia ideoita. Lokakuun alussa meillä pitäisi olla jo tiedossa toteutukseen lähtevät ideat.

Idean jättäminen kannattaa, vaikka oma idea ei etenisikään toteutukseen asti – hyviä ideoita voidaan hyödyntää esimerkiksi hankevalmisteluissa ja suuremmat kehittämiskokonaisuudet voidaan ottaa myös laajempaan keskusteluun.

Jos olet epävarma oman ideasi toteutettavuudesta, voit aina olla kuntaan yhteydessä ja kysyä palautetta ideallesi!

Ensimmäisen osallistuvan budjetoinnin kokemusten pohjalta arvioidaan ja käydään keskustelua siitä, voisiko tämä jäädä Liminkaan jokavuotiseksi ja pysyväksi tavaksi toimia.

Voisihan?

Laura KelhäKirjoittaja on Limingan kunnan elinvoimapalveluiden hankeasiantuntija.