Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kyselyn pe­rus­teel­la 7.-8 – luok­ka­lais­ten har­ras­tus­toi­min­ta on yli puo­lel­la jäänyt tauol­le: “Mie­les­tä­ni etä­har­joi­tuk­set eivät ole yhtä mu­ka­via”

Moni on odottanut yhteisiä harjoituksia, jotta pääsee tapaamaan ystäviään.

Liminka

Koronavirus on vaikuttanut monien urheiluharrastuksiin. Koronarajoitukset ovat estäneet liikuntaharrastusten ja joukkuetoiminnan harjoittamista, ja erityisesti ne ovat vaikuttaneet nuorten harrastustoimintaan. Monet nuoret, joiden liikuntaharrastukset jäivät tauolle, eivät urheile vapaa-ajallaan, vaan jäävät kotisohvalle aikaansa viettämään.

Ennen joulua Limingan alueen harrastustoiminta jouduttiin keskeyttämään koronarajoitusten takia. Loppiaisen jälkeen 7. tammikuuta alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta on jälleen alkanut lajiliittojen ja THL:n ohjeiden mukaisesti. Tämä antaa monelle nuorelle mahdollisuuden harjoittaa harrastuksiaan ryhmissä ystäviensä kanssa. Voimmekin kiittää Limingan kuntaa siitä, että nuorten harrastustoiminta saa jatkua kunnan liikuntatiloissa.

Kysyimme Tupoksen yhtenäiskoulun seitsemännen ja kahdeksannen luokan oppilailta, miten koronavirus on vaikuttanut heidän harrastuksiinsa. Vastausten perusteella korona on eniten vaikuttanut jääkiekkoa ja tanssia harrastaviin oppilaisiin.

"Onneksi harrastustoiminnan alettua uudelleen voi taas nähdä ystäviä ja viettää aikaa liikkuen."
Senna Vanhala

– Tanssiharjoitukset jäivät tauolle, kertoo yhdeksäsluokkalainen Senna Vanhala.

–Kun koronavirus pakotti harrastukset tauolle marraskuussa, motivaatio liikunnan harrastamiseen väheni. Tanssiharjoituksia ei voitu järjestää muuten kuin etäyhteyden kautta. Koska joulun aikaan ei päässyt paikan päälle liikkumaan kavereiden kanssa, ystävien näkeminen vähentyi. Onneksi harrastustoiminnan alettua uudelleen voi taas nähdä ystäviä ja viettää aikaa liikkuen, toteaa Vanhala.

Kahdeksasluokkalainen Juho Huttunen kertoo, että hänellä on jääkiekkoharjoitukset neljä kertaa viikossa, nykyisin etänä. Etänä tehtäviä treenejä varten valmentaja lähettää listan tehtävistä liikkeistä ja harjoituksista.

Etäharjoitukset eivät ole Huttusen mielestä yhtä mukavia kuin normaalit harjoitukset, koska jäälle ei pääse yhdessä kavereiden kanssa. Vapaa-ajalla Juho kuitenkin käy paljon ulkojäillä, joten liikkuminen ei ole vähentynyt.

Kahdeksasluokkalaisen Aamos Kaikkosen salibandytreenit olivat joulun alla tauolla ja tilalla oli etäharjoituksia, joita valmentaja piti Google Meetin kautta. Etäharjoitukset vähensivät päivittäistä liikunnan määrää.

Näin kysely kertoo koronaviruksen vaikeuttaneen Tupoksen nuorten harrastustoimintaan.
Näin kysely kertoo koronaviruksen vaikeuttaneen Tupoksen nuorten harrastustoimintaan.

Tutkimukseemme vastanneista yli puolet ilmoittivat, että heidän harrastuksensa olivat joutuneet tauolle. Toinen puolikas taas kertoo, ettei koronatilanne ole vaikuttanut heidän harrastuksiinsa ollenkaan. On hyvä tietää, että nuoret ovat löytäneet tapoja viettää aikaansa esimerkiksi ulkojäällä jääkiekkoa pelaten.

Juttu on osa Uutisten viikkoa, jonka aikana Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat Rantalakeuden verkkoon sisältöä.