Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kyselyn mukaan tu­pos­lai­sil­le mo­poi­li­joil­le maistuu pa­rem­min ko­ti­työt kuin lu­ke­mi­nen

19 mopoilevaa ysiluokkalaista Tupoksesta vastasi kyselyyn koskien mopoilua.

Liminka
"Mopoilijat muodostavat tiiviin yhteisön, jossa riittää aina juteltavaa", kertoo tuposlainen Aaron Höyhyä.
"Mopoilijat muodostavat tiiviin yhteisön, jossa riittää aina juteltavaa", kertoo tuposlainen Aaron Höyhyä.
Kuva: Tupoksen koulun nuorten alueverkkotoimitus

Yleisimmin Tupoksessa ajetaan skoottereilla. Tossumopoja eli pieniä ja matalia mopoja näkyy liikenteessä harvemmin. Tuposlaiset ajelevat uusilla ja ehjillä mopoilla, sillä kyselyn mukaan vain 26 prosenttia mopoilijoista joutuu korjaamaan mopoansa usein. Huolestuttavaa kuitenkin on, että vain alle puolet mopoilijoista noudattavat aina liikennesääntöjä. Tämä saattaakin olla syypää siihen, että yli puolet kyselyyn vastanneista ovat joskus kaatuneet mopollansa. Toisinaan mopojen viritys voi olla syynä kaatumisille. Tuposlaisista mopoilijoista 73 prosenttia on virittänyt mopoansa, mikä nostaa mopojen hintaa.

Tuposlaisista mopoilijoista 73,7 prosenttia kokee mopoilijoiden olevan tietynlaisen yhteisön. Mopoilijat eivät lue juurikaan - kyselyn mukaan yli puolet eivät ikinä lue kirjoja. Onneksi kotityöt tulevat sen sijaan tehtyä, sillä kyselyyn vastanneista jopa 94,7 prosenttia tekee kotona arjen askareita. Kyselyyn tulleiden vastausten mukaan koulutöiden tekeminen onnistuu paremmin kuin lukeminen.

Haastattelimme 9-luokkalaista innokasta mopoilijaa Aaron Höyhtyää, joka kertoo viettävänsä vapaa-aikansa kavereiden kanssa ajellessa ja autotallissa ajoneuvoja värkätessä. Höyhtyä jakaa oman näkemyksen kokeisiin valmistautumisesta:

– Luen kerran koealueen läpi huolella.

Hänellä on runsaasti mopoilevia kavereita Tupoksesta. Höyhtyä kertoo mopoilijoiden muodostavan tiiviin yhteisön, jossa riittää aina juteltavaa.

Toiseksi haastateltavaksemme pääsi myös yhdeksäsluokkalainen Aarne Alakärppä, joka kertoo olevansa vapaa-ajalla kavereidensa kanssa. Alakärpällä on Tupoksesta ajokavereita, joiden kanssa ajaa mieluummin kuin yksin. Kokeisiin hän valmistautuu sanojensa mukaan yhden päivän verran.

Mopoilijoiden keskuudessa jutellaan yleensä mopojen virityksestä, bensan hinnasta, ja muista ajankohtaisista asioista.

– Itse mopoilijana teen kotitöitä – tiskaan, imuroin ja siivoan oman huoneeni. Joskus luen lehtiä tylsyyteeni, kommentoi Niklas Pikkarainen.

Niklaksen mukaan lukeminen kuitenkin tapahtuu yleensä kännykän ruudulta.

Juttu on kirjoitettu Tupoksen koulun nuorten alueverkkotoimituksessa. Nuoret tuottavat sisältöä verkkoomme Uutisten viikon ajan.