Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kolumni

Kuun­te­len, ym­mär­rän, kun­nioi­tan – ­Kirk­ko­päi­vien ta­voit­tee­na on käydä toi­siaan kun­nioit­ta­vaa, asian­tun­te­vaa ja ra­ken­ta­vaa kes­kus­te­lua

-
Kuva: Kirsi Schali
Kirkon ikkunasta

Kirkkopäivät ja lähetysjuhlat järjestetään Oulussa 20.-22.5.2022. Alun perin keväälle 2021 suunnitellut päivät siirrettiin koronan takia vuodella eteenpäin ja nyt tällainen yleisötilaisuus on mahdollista toteuttaa. Teema mietittiin jo pari vuotta sitten ja se tuntuu olevan yhä ajankohtaisempi keskustelujen sisällöksi ja perusvireeksi.

Teema haastaa kevään 2022 tilanteessa enemmän kuin kukaan meistä osasi ajatella. Ajankohtainen maailmantilanne, Ukraina ja ilmastokysymykset ovat vahvasti esillä päivien yhteiskunnallisissa keskusteluosuuksissa. Paikalla ovat mm. presidentti Tarja Halonen, ulkoministeri Pekka Haavisto sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Kirkko on ehkä näyttäytynyt viime aikoina vastakkainasetteluista ja erimielisyyksistä. Syynä on muun muassa mielipiteet tasa-arvoisesta avioliitosta. Kirkon ovi käy molempiin suuntiin, tehdään päätös tai annetaan julkilausuma kumpaan suuntaan tahansa. Viime viikon kirkolliskokous käytti jälleen ison osan ajasta tämän kysymyksen käsittelyyn.

Kirkkopäivien tavoitteena on käydä toisiaan kunnioittavaa, asiantuntevaa ja rakentavaa keskustelua, jossa ei tarvitse luopua omista arvoista, tulkinnoista ja vakaumuksesta. Jokainen pystyy kuuntelemaan toista, jos vain malttaa pysähtyä. Ymmärtäminen sen sijaan vaatii jo syvempää kuuntelemista ja toisen asemaan asettumista. Sekään ei ole mahdotonta kenellekään. Kunnioittaminen onnistuu sitä kautta, kun ajattelemme, miten toivoisimme ihmisten suhtautuvan itseemme. Sen jälkeen ajattelee asiaa toisen näkökulmasta.

"Kirkkopäivien tavoitteena on käydä toisiaan kunnioittavaa, asiantuntevaa ja rakentavaa keskustelua, jossa ei tarvitse luopua omista arvoista, tulkinnoista ja vakaumuksesta."

Kirkkopäivien yhteydessä pidetään myös perinteiset lähetysjuhlat. Tämä yhteenliittymä on ollut jo muutaman kerran ja vuonna 2023 siihen liittyy myös kirkon musiikkijuhlat. Yhteisenä nimenä on silloin ja siitä eteenpäin Kirkon juhlat. Kirkkopäivien ja lähetysjuhlien tilaisuuksiin kannattaa osallistua. Ohjelmatarjontaan voi tutustua etukäteen netissä osoitteessa www.kirkkopaivat.fi.

Osa tilaisuuksista on maksullista eli päivälipulla pääsee Oulun teatterilla pidettäviin tilaisuuksiin. Sen lisäksi on paljon ilmaista ohjelmaa. Lapsille ja nuorille on järjestetty omia ohjelmakokonaisuuksia. Sunnuntaina pidetään kirkkopäiviin liittyvät messut jokaisessa Oulun seurakunnassa. Tuomiokirkossa siunataan lähettejä lähetystyöhön. Oulunsalon kirkon messussa saarnan pitää emerituspiispa Eero Huovinen.

Kirkkopäivien edellä on pidetty etkoja, muun muassa Tuiran kirkossa pidetyt Minun uskoni -illat. Mitä sitten jatkoina? Toivomme, että kirkkopäivien kuunteleva, ymmärtävä ja kunnioittava keskustelu saisi toteutua kodeissa, työpaikoilla, luottamuselimissä ja varsinkin sosiaalisessa mediassa. Vaihdetaan vastakkainasettelun tilalle rinnakkainasettelu.

Tervetuloa #Yhdessä2022 -tapahtumaan!

Petteri SatomaaKirjoittaja on Oulunsalon seurakunnan kirkkoherra sekä Oulun kirkkopäivien ja lähetysjuhlien koordinaattori.