Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Ko­ti­tar­ve­vil­je­li­jän va­lin­nat vai­kut­ta­vat am­mat­ti­vil­je­li­jän elan­toon High Gra­de-alueel­la – "On helppoa ostaa kau­pas­ta ruo­ka­pe­ru­na­pus­si ja is­tut­taa se maahan, mut­ta..."

Tyrnävän ja Limingan perunanviljelyalue kuuluu osaksi High Grade -aluetta.

Liminka Tyrnävä
Paula Ilola muistuttaa, ettei mitä tahansa siemenperunaa saa laittaa maahan High Grade -alueella.
Paula Ilola muistuttaa, ettei mitä tahansa siemenperunaa saa laittaa maahan High Grade -alueella.
Kuva: Arkistokuva: Heli Rintala

Moni löysi viime keväänä ja kesänä itsestään uuden kyvyn – taidon viljellä kotipuutarhassa. Jääkaapeista kaiveltiin itäneitä perunoita ja istutettiin multaan.

Syksyllä on aika nauttia satoa, mutta kotitarveviljelijän valinnat ja niiden vaikutukset näkyvät vielä tätäkin syksyä pitempään. Ja ne valinnat ovat tärkeitä erityisesti Limingassa ja Tyrnävällä eli Suomen High Grade-alueella.

– On helppoa ostaa kaupasta ruokaperunapussi ja istuttaa se maahan, mutta ihmiset eivät silloin varmasti ymmärrä mitä tekevät. Samalla he nimittäin saattavat istuttaa maahan kasvitauteja levittävän perunalajikkeen, Suomen siemenperunakeskuksen toimitusjohtaja Paula Ilola huomauttaa.

Jääkaapista kaiveltujen siemenperunoiden lisäksi yhtä lailla vahingollisia lähiympäristölle ovat esimerkiksi ulkomaan reissuilta tuodut mukulat tai isoäidin varastokellarista saatu perinteikäs peruna.

Ei ole sama, mitä siemenperunaa High Grade -alueella käyttää.
Ei ole sama, mitä siemenperunaa High Grade -alueella käyttää.
Kuva: Arkistokuva: Vesa Joensuu

– Ihanaahan isoäidin peruna on. Jos se kuitenkin tulee Etelä-Suomesta, missä on kasvitautien saastuttamia peltoja, taudit alkavat levitä omalla palstalla viljelijän sitä edes huomaamatta.