Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Koko kylän jou­lu­myy­jäi­set toi jou­lu­miel­tä Hai­luo­toon – sekä myyjät että ostajat olivat liik­keel­lä parin vuoden tauon jäl­keen.

Hailuoto
Luovon Marttojen järjestämät joulumyyjäiset keräsivät Nuorisoseurantalolle niin myyjiä kuin ostajiakin.
Luovon Marttojen järjestämät joulumyyjäiset keräsivät Nuorisoseurantalolle niin myyjiä kuin ostajiakin.
Kuva: Annukka Loukola

Luovon Marttojen järjestämät joulumyyjäiset ovat jääneet parina vuonna väliin, mutta viime viikonloppuna järjestetty tapahtuma sai niin myyjät kuin ostajat sankoin joukoin liikkeelle. Myyjiä oli paikalla kaksikymmentä, kun niitä tavallisina vuosina on kymmenestä viiteentoista, kertoo Luovon Marttojen puheenjohtaja Anneli Viitaluoma.

– Puuroannoksiakin myytiin yli sata, Viitaluoma sanoo.

Noin sadasta kävijästä hieman alle puolet oli lapsia. Lasten määrän sai helposti selville, sillä Hailuodon kunnan viestintä- ja markkinointisuunnittelija Annukka Loukola jakoi jokaiselle myyjäisiin tulleelle lapselle kunnan puolesta perinteisen joulupussin.

– Joulupussin jakamisesta ideoitiin Hailuodon järjestötapaamisessa. Ajatuksena oli, että lapset saisivat kuulla hieman siitä, millaista joulun vietto on aikoinaan ollut, ja perinteisen joulupussin jakaminen oli helppo tapa levittää tätä tietoutta, Loukola toteaa.

Joulupusseja jaettiin ennen vanhaan kouluissa, ja monille lapsille se saattoi olla ainoa lahja, jonka jouluna sai. Tällä kertaa pussi tuskin jää ainoaksi lahjaksi, mutta ainakin se toi hymyn kaikkien sen saajien kasvoille.

Joulupussien lisäksi myyjäisistä pääsi lähtemään monenlaisten herkkujen ja käsitöiden kera: myynnissä oli niin leivonnaisia, makeisia kuin monenlaisia käsitöitä ja käyttö- sekä kirppistavaroita. Osa myyjistä oli tyytyväisiä, vaikka tuotteita ei heti lähtenytkään ostajien matkaan.

Joulupukkikin piipahti paikalla, mutta porot piti jättää mantereen puolelle, koska ne pelkäsivät lauttaa.
Joulupukkikin piipahti paikalla, mutta porot piti jättää mantereen puolelle, koska ne pelkäsivät lauttaa.
Kuva: Annukka Loukola

– Villasukkasesonki alkaa olla käsillä. Ennen joulua kysyntä kasvaa huomattavasti, ja sukkia saa olla tekemässä koko ajan, jotta ei tarvitse myydä ei-oota, kertoo Martta Tönkyrä.

Myyntituotteiden lisäksi lapsille riitti tekemistä puuhanurkassa, jossa sai tehdä piirustuksia, joulukortteja tai pieniä jouluaskarteluja. Ulkona puolestaan pääsi testailemaan laukaisunopeuttaan Hailuodon Urheilijat ry:n järjestämällä sählypisteellä.

Kohokohta oli kuitenkin pukin vierailu, se sai lapset todella innostumaan. Pukille näytettiin omia tuotoksia ja kertoiltiin joululahjatoiveita. Pukki ei kuitenkaan ehtinyt pitkään viipyä myyjäisissä, sillä hänellä oli kiire mantereen puolelle poroja ruokkimaan.

– Porot eivät uskaltaneet lähteä lautan kyytiin, sillä ne säikkyvät sorkkiensa kopsetta lautan metallipohjaa vasten, pukki kertoo pilke silmäkulmassa vielä ennen lähtöä.

Tyhjin vatsoin ei tarvinnut kenenkään lähteä, sillä myyjäisissä oli mahdollista herkutella jouluisen riisipuuron lisäksi myös joulutorttukahveilla. Kävijöille näyttivät nämä herkut maistuvan, sen verran täynnä oli Nuorisoseurantalon kahvio koko tapahtuman ajan.

Joulumyyjäisissä oli myytävänä monenlaisia taidonnäytteitä.
Joulumyyjäisissä oli myytävänä monenlaisia taidonnäytteitä.
Kuva: Annukka Loukola