Tilaajaetu: Pe­li­lip­pu­ar­von­ta Kär­pät-JYP to 29.9. peliin. Osal­lis­tu tästä ja lähde kaverin kanssa kan­nus­ta­maan Kärpät voit­toon!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kiel­to­lain päät­ty­mi­ses­tä 90 vuotta – "Y­lei­nen uskomus oli, että joka talossa Hai­luo­dos­sa oli äm­pä­ril­li­nen pirtua"

Hailuoto

Heimo Vähämetsä kirjoittaa ajasta, jolloin Hailuodossa vilahtelivat trokarit, ostajat ja poliisit.

Kemin edustalle uponneen pirtulaivan höyrykattila.
Kemin edustalle uponneen pirtulaivan höyrykattila.
Kuva: Henripekka Kallio

Nyt kun televisio on näyttänyt meille kansallisen tason ohjelman kieltolaista, jonka päättymisestä tulee 5.4.22 kuluneeksi 90 vuotta, lienee paikallaan siirtyä paikalliselle tasolle Hailuotoon. Hailuotolaiset ovat kokeneet tuon ajan tunnetasolla niin hirveäksi, että se on kuoliaaksi vaiettu. Jälkipolvien on syytä tuntea tämäkin osamme historiaa.

Kieltolakiaikana pirtua salakuljetettiin Suomeen Puolasta, Hollannnista ja Virosta. Viro oli köyhtynyt I maailmansodan aikana. Viron hallitus kannusti maanviljelijöitä kasvattamaan perunaa pirtun valmistusta varten. Perunan mukaan pirtu sai lempinimen pertsa. Hollantilainen pirtu oli pakattu mustiksi maalattuihin kanistereihin, joita kutsuttiin neekeripojiksi. Pirtun ohessa salakuljetettiin myös jalompia aineita: konjakkia, votkaa sampanjaa ja viinejä.