Mainos: Tilaa tästä Rantalakeus Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle

Kempele sai tun­nus­tus­ta Suomen Yrit­tä­jien kun­ta­ba­ro­met­ri -ky­se­lys­sä: Kem­pe­leen kun­nas­sa tila- ja tont­ti­rat­kai­sui­hin löytyy yrit­tä­jil­le no­peas­ti apua

Kempele
Havainnekuva Zatelliitista.
Havainnekuva Zatelliitista.
Kuva: Kempeleen kunta

Pohjois-Pohjanmaalta löytyi kolme kuntaa Suomen Yrittäjien kuntabarometrin kärjestä, kun  yrittäjät antoivat tunnustusta maakuntaan. Kempele sijoittui toiselle sijalle  sarjassa 10 000–50 000 asukkaan kuntien joukossa.

Pohjois-Pohjanmaalla yrittäjät kokevat päätöksenteon yrityslähtöiseksi, yrityspalveluihin ja hankintoihin ollaan tyytyväisiä. Parhaimpien ja huonompien arvioiden saaneiden kuntien kesken löytyy toki vaihteluväliäkin. Työtä ja tehtävää riittää kunnilla ja yrittäjillä myös tulevaisuudessa.

– Nämä tulokset antavat kuitenkin erinomaiset eväät ja työkalut alueemme kuntien ja yrittäjien yhteiseen kehittämistyöhön. Ei pidä unohtaa, että kunnissa on tehty tärkeää työtä yrittäjiemme menestymiseksi. Tätä työtä jatketaan nyt yhdessä näiden tulosten perusteella, sanoo Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Kyselyssä tiedusteltiin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat alueella aloittavan yrittäjän palvelut, rahoitus- ja investointineuvontaa ja kolmantena yrityksen tilaratkaisut. Sen sijaan kansainvälistymis- ja digivalmiuksien kehittämispalveluja yrittäjät eivät näytä kunnilta juuri kaipaavan.

– Yleisesti on tiedossa, että Kempeleen kunnassa tila- ja tonttiratkaisuihin löytyy nopeasti apua yrittäjälle ja useasti kuulee mainittavan, että muillakin on pyrkimystä tähän suuntaan. Yrittäjät arvostavat joustavuutta ja nopeita päätöksiä. Investointipäätöksien kohdalla ei voida jäädä vuosiksi odottelemaan kaavoitusta ja luparatkaisuja, sanoo Kolehmainen.

Pohjoispohjalaisista kunnista Kärsämäki sijoittui sijalle 3. ja Utajärvi sijalle 9. alle 10 000 asukkaan sarjassa. Kärsämäki oli vuonna 2020 tehdyssä kyselyssä 1. sijalla samassa sarjassa.  Kaikkien kuntien arviot olivat parantuneet kauttaaltaan edellisestä mittauksesta. Lisäksi selkeää parannusta elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanoissa oli Pudasjärvellä, Pyhäjärvellä ja Siikajoella.

-
Kuva: Suomen Yrittäjät

IROResearch kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.3.–4.4. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea ja Pohjois-Pohjanmaalta 619. Vastaajia oli alueeltamme ennätysmäärä.

Pohjois-Pohjanmaalla elinkeinopolitiikan kokonaisarvosana oli 3.07, joka oli parantunut edellisestä vuoden 2020 kuntabarometrituloksesta (2,97). Arviointi tapahtui asteikolla 1=heikko - 5=erinomainen.

– Voidaankin todeta, että Pohjois-Pohjanmaalla suunta elinkeinopolitiikan osalta on nyt oikea. Useissa kunnissa elinkeinopolitiikan kokonaisarvosana oli parantunut vuodesta 2020 ja kehittämistyön tulokset ovat näkyneet yrittäjän arjessa, toteaa Kolehmainen.

– Parhaimmillaan kunnan päätöksillä voidaan poistaa yrittäjyyden esteitä ja edistää investointeja sekä houkutella uusia yrityksiä kuntaan. Jos yritykset eivät pärjää, kunnasta lähtee palveluita, työpaikkoja ja verotuloja – siis elinvoimaa, toteaa Kolehmainen

Barometrin tulokset ovat tärkeä työkalu. Aluejärjestö suosittelee, että paikalliset yrittäjäyhdistykset käyvät tulokset yhdessä läpi kuntien kanssa ja katsovat, missä on onnistuttu ja mitä kehitettävää löytyy, aluejärjestö haluaa tässä olla myös tukena ja apuna, toteaa Kolehmainen. Tavoitteena on sopia jatkotoimista ja mahdollisista tavoitteista seuraavalle mittausjaksolle vuodelle 2024.