Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Katso video: lu­ku­mie­len­osoi­tus kulki Tyr­nä­vän läpi – "Lu­ke­mi­nen toimii myös hyvänä stres­si­lääk­kee­nä"

Kirja tai lehti oli kädessä, kun hiljainen lukumielenosoitus kulki Tyrnävän kylän läpi. Marssijat pysähtyivät lukemaan kunnantalolle tai torille

Tyrnävä
Tyrnävän kylänraitti täyttyi lukumielenosoittajista.
Tyrnävän kylänraitti täyttyi lukumielenosoittajista.
Kuva: Tiina Jokinen

Viikko alkoi Tyrnävällä lukumielenosoituksella, jossa otettiin kantaa lukemisen, lukutaidon sekä lukutaitojen mahdollistaman, nykyajassa kriittisen tärkeän osaamisen, kuten lähdekritiikin puolesta.

Mukana marssilla olivat myös Kuulammen koulun 8D luokan oppilaat Sonja Hälinen ja Emil Pokka.

– Mielestäni olen suhteellisen aktiivinen lukija ja pyrin lukemaan mahdollisimman paljon. Toki riippuu, kuinka paljon koulussa luetaan, niin silloin vapaa-ajan lukemiseni on vähäisempää, Hälinen kertoo.

Pokalla pysyy myös kirja kädessä, mutta useammin hän päätyy äänikirjojen maailmaan.

– Vapaa-ajalla tulee korkeintaan luettua Aku Ankkaa, mutta äänikirjoja tulee kuunneltua paljon. Esimerkiksi tiskikonetta tyhjätessä tai vajassa mopoa rassatessa tulee samalla kuunneltua.

Pokan mielestä äänikirjat eivät kuitenkaan voi korvata luettua tekstiä.

– Jos yhdistää kuuntelun ja lukemisen, niin se usein helpottaa oppimista ja auttaa varmasti myös lukemisen oppimisessa.

Samaa mieltä on myös Hälinen.

– Jos oppitunnilla esimerkiksi luetaan kirjasta vuorotellen ääneen, niin tekstiä tulee seurattua tarkemmin ja siihen on helpompi keskittyä. Mielestäni tapa toimii hyvin. Lukeminen toimii myös hyvänä stressilääkkeenä, jos vain saa irrotettua edes vähän aikaa lukemiselle. Kirjan äärellä voi sulkea koko muun maailman ulkopuolelle, eikä tule ajateltua stressaavia asioita.

Kuulammen koulun oppilaat Sonja Hälinen ja Emil Pokka osallistuivat myös lukumielenosoitukseen.
Kuulammen koulun oppilaat Sonja Hälinen ja Emil Pokka osallistuivat myös lukumielenosoitukseen.
Kuva: Tiina Jokinen

Tutkimusten mukaan lukeminen on syytä ottaa tavaksi jo lapsen ollessa pieni.

Lukemalla säännöllisesti ääneen lapselle, voi vaikuttaa ratkaisevasti lapsen taitojen, mielikuvituksen ja tunneälyn kehittymiseen.

– Minulla ei ole muistikuvia lapsuuden lukuhetkistä, mutta muistan lukeneeni todella paljon Muumeja heti kun opin lukemaan joskus esikoulun ja ekaluokan aikoihin. Myöhemmin on tullut luettua esimerkiksi kaikki Harry Potterit, Hälinen muistelee.

– Muistelisin että minulle on ainakin jonkin verran luettu ja olen selannut Herra Hakkaraiset ihan puhki. Opin myös lukemaan Mauri Kunnaksen kirjojen myötä. Olen kiinnostunut historiasta, joten sitä kautta olen tutustunut sotakirjallisuuteen ja Esa Sirénin tuotantoon, Pokka kertoo.

Mielenosoitukseen osallistuivat Kuulammen yläkoulu, alakoulujen luokkia, varhaiskasvatusryhmiä, kunnan eri yksiköiden henkilökuntaa sekä myös koululaisten huoltajia ja kuntalaisia.

Tyrnävä on profiloitunut lukutaitojen puolestapuhujana, joihin liittyen Tyrnävän Kuulammen koululla rakennetaankin Suomen ensimmäistä verkkotietopankkia maanlaajuiseen käyttöön maailmalla tunnetusta perhelukemisen menetelmästä.

Tyrnävän kylänraitilla oli kuhinaa, kun paikkakunnan lapset ja nuoret lähtivät lukumielenosoitukseen.
Video: Tiina Jokinen