Mainos: Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 2 kk 6,75 eu­rol­la. Tilaa tästä.

Tilaajille

Katso sääs­tö­lis­ta ja ta­lous­joh­ta­jan vi­deo­haas­tat­te­lu – Kem­pe­leen kunnan lom­pak­ko ei ole seu­raa­vi­na vuosina paksu, ali­jää­mää odo­tet­ta­vis­sa 3-5 mil­joo­naa euroa: "Ensi vuonna on tehtävä vai­kei­ta­kin pää­tök­siä"

Veronkorotuksiakin tarvitaan, muistuttaa Kempeleen kunnan talousjohtaja Juho Leppänen. Tämän vuoden pelasti valtion koronatuki.

Kempele

Jos eri hallintokuntien ehdotukset toteutuvat, säästäisi kunta vuodessa vajaat kolme miljoonaa euroa. Päätökset on jo tehty noin 0,9 miljoonan säästötoimenpiteistä, mutta esityslistalla on vielä monta isoa asiaa. Niistä suurimpana on hulevesimaksun käyttöönotto, jonka arvioidaan tuovan 400 000 euroa vuodessa. Muita euromääräisesti suurimpia ehdotuksia ovat varhaiskasvatuksen Kempele-lisän poisto (120 000 euroa), kehitysvammaisten palveluyksikkö Martintalon toiminta (200 000) ja kehitysvammapalveluiden laitospaikkojen oston minimointi (210 000).

Valtion koronatuki ja keväällä tehdyt säästö- ja lomautustoimenpiteet nostavat Kempeleen tämän vuoden tuloksen enintään puoli miljoonaa euroa plussalle, mutta seuraavien vuosien osalta tunnelin päässä ei juuri valoa kajasta. Arvio on 3–5 miljoonaa euron alijäämästä per vuosi. Kempeleen talousjohtaja Juho Leppänen haluaakin herätellä kuntalaisia: vaikka kaikki ehdotetut sopeuttamistoimet otettaisiin käyttöön, tarvitaan myös veronkorotuksia. Kunnanvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen nykyverotuksen jatkuvan ensi vuonna.