Mainos: Tilaa tästä Rantalakeus Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle

Kolumni

Jussi Rii­ko­nen pitää Suomen ti­lan­net­ta huo­les­tut­ta­va­na: "Työn te­ke­mi­nen ja työl­lis­tä­mi­nen ovat tulossa yhä vai­keam­mak­si"

-
Kuva: Jonna Lehtomaa

Suomella on isot haasteet talouden tasapainottamisessa. Korona antoi tähän vielä lisää mietittävää. Epidemian takia useat yritykset joutuivat lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitä. Tilanne on kuitenkin vähitellen parantunut ja osa työntekijöistä on palannut töihin. Matkailu ja tapahtumatuotannot pitkine alihankintaketjuineen ovat edelleen pulassa ja tulevaisuus osan kohdalla näyttää synkältä.

Meillä on paljon avoimia työpaikkoja ja samalla myös paljon työttömiä. Kohtaanto-onglema on suuri. Työpaikkoja pitäisi saada nopeasti lisää, jotta hyvinvointimme voidaan turvata. Enää ei riitä 60 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2023 mennessä, vaan niitä pitäisi olla 120 000. Tuota määrää ei saavuteta, ellei nyt oikeasti päivitetä työpaikkasopimista 2000-luvulle. Päätöksillä on kiire.

Tutkitusti pienissä yrityksissä on paras työilmapiiri. Asiat halutaan sopia joustavasti samassa kahvipöydässä ja työntekijät ovat kuin osa perhettä. Hyvistä työntekijöistä halutaan pitää kiinni. Kolme yrittäjää neljästä työllistäisi enemmän, jos olisi enemmän mahdollisuuksia sopia paikallisesti työajoista ja -ehdoista. Järjestäytymättömien yritysten sopimisen kiellot pitäisi poistaa ja turvata kaikissa yrityksissä tasavertaisesti sopimisen mahdollisuudet.

Rullat pitäisi siis saada pyörimään, mutta mikä nyt on tilanne? Todellinen paikallinen sopiminen ei näytä edistyvän. Dieselin hintaa on korotettu. Tämä nostaa kuljetusten kustannuksia ja sitä kautta tuotteiden hintoja. Se nostaa myös maaseudun pitkien etäisyyksien työmatkojen hintoja. Sote-ehdotus käytännössä unohtaa sosiaali- ja terveyspalveluyritysten ja niiden työntekijöiden työn. Suomessa toimii yli 18 000 sote-yritystä ja niissä on töissä 80 000 henkilöä. Ilman heitä palveluverkosto erityisesti pienillä paikkakunnilla kuihtuu olemattomiin. Suunnitteilla on myös pääomaverotuksen korotuksia. Näin yhä harvempi haluaa sijoittaa yrityksiin ja sitä kautta lisätyöpaikkojen kasvu taas pienenee. Selvityksessä on työntekijän työpysäköintipaikan verotus ynnä muu sellainen. Myös kuuden tunnin työpäivä on keskustelussa, mikä tuntuu käsittämättömältä tässä taloustilanteessa. Millähän alalla nykyiset kahdeksan tunnin työt pystytään tekemään kuudessa tunnissa?

Työn tekeminen ja työllistäminen ovat tulossa yhä vaikeammaksi. Yritysten toimintaedellytykset heikkenevät, kun niiden pitäisi parantua, jotta työllisyystavoitteisiin päästäisiin.

Tilanne on oikeasti huolestuttava.

Juuri nyt pitäisi miettiä keinoja viennin kasvattamiseksi. Käytännössä olemme menettämässä mahdollisuudet kilpailla kansainvälisillä markkinoilla. Tästä on jo esimerkkejä suurten yritysten toimipisteiden lakkauttamisessa. On ymmärrettävä, että toimimme globaalissa kilpailussa. Yritykset valitsevat toiminnalleen sellaisen maan ja ympäristön, jossa toimintaa on järkevää pyörittää. Jos Suomi ei ole tässä sijoittumislistassa lähellä kärkisijoja, niin on turha syyttää siitä ”asiakkaita” eli yrityksiä. Hallituksella on peiliin katsomisen paikka.

Toivonkin todella, että nyt otettaisiin maalaisjärki käyttöön ja kehitettäisiin yritysten toimintaedellytyksiä. Mitä paremmin yritykset pärjäävät, sitä enemmän tulee työpaikkoja ja verotuloja. Kaikki siis pärjäävät paremmin.

Jussi Riikonen

Liminkalainen yrittäjä, joka toimii Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtajana.