Johtava lääkäri Li­min­gan­lah­den koulun ko­ro­na-al­tis­tu­mi­ses­ta: "Olemme yh­tey­des­sä jo­kai­seen al­tis­tu­nee­seen, kouluun voi mennä tur­val­li­ses­ti"

Johtava lääkäri toivoo altistustapauksen herättelevän liminkalaisia: alueen hyvä tautitilanne on saattanut muuttaa ihmisten suhtautumista koronaan.

Liminka
Kasvomaskeja kannattaa käyttää varsinkin, jos tilassa ei voi pitää turvavälejä. Limingan johtava lääkäri Pauliina Sarajärvi muistuttaa, että altistumistapaus herättelee Limingassa ottamaan virustilanteen taas todesta.
Kasvomaskeja kannattaa käyttää varsinkin, jos tilassa ei voi pitää turvavälejä. Limingan johtava lääkäri Pauliina Sarajärvi muistuttaa, että altistumistapaus herättelee Limingassa ottamaan virustilanteen taas todesta.
Kuva: Mikko Määttä

Viikonloppuna tullut tieto Liminganlahden koululla tapahtuneesta korona-altistumisesta on näkynyt terveyskeskuksessa testiin hakeutumisen lisääntymisenä. Uutinen on myös herättänyt paljon kysymyksiä ja epätietoa. Terveysviranomaiset ovat olleet yhteydessä kaikkiin altistuneisiin, ja heidät on asetettu tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Sillä pyritään ehkäisemään koronan leviämistä.

Altistuneiden perheenjäsenet voivat käydä normaalisti päivähoidossa, koulussa ja töissä.

– Positiiviselle koronatapaukselle altistuneet laitetaan karanteeniin, mutta ei altistuneiden kotiväkeä. Altistuneiden kohdalla kyse on varotoimenpiteestä. Moni on nyt ihmetellyt, mikseivät altistuneiden perheet ole joutuneet karanteeniin, mutta näin ei toimita, johtava lääkäri Pauliina Sarajärvi toteaa.

Koronaan sairastunut on ollut perusopetuksen pienryhmässä. Kaikkiaan koululla on altistunut koronalle viime viikon keskiviikkona ja torstaina kahdeksantoista henkilöä, joiden joukossa on oppilaita, opettajia ja koulunkäynninohjaajia. Altistuneet ovat samassa opetusryhmässä.

– Liminkalaisia koronatartunnan saaneita on edelleen alle viisi, Sarajärvi huomauttaa.

Alle viiden tapauksen kuntia ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitos merkitse koronakarttaan. Lakeudella määrä on ylittynyt ainoastaan Kempeleessä, missä tapauksia on kymmenen. Määrä on noussut Kempeleessä viime viikosta yhdellä.

"Edelleenkin meidän pitäisi muistaa pitää turvavälejä, välttää vapaa-ajalla isoissa porukoissa kokoontumisia ja pestä käsiä. Jos on flunssaa, se pitäisi hoitaa kotona. Toivon, että ihmiset herkästi soittavat meille ja hakeutuvat testeihin."
Pauliina Sarajärvi
Johtava lääkäri

Sarajärvi muistuttaa, että jokaiseen koronaan sairastuneeseen ja altistuneisiin ollaan yhteydessä.

– Turvallisesti voi mennä kouluun. Ja tulla terveyskeskukseen, kun tarvitsee. Koko ajan teemme terveyspalveluissa töitä.

Johtava lääkäri toivoo altistustapauksen herättelevän liminkalaisia: alueen hyvä tautitilanne on saattanut muuttaa ihmisten suhtautumista koronaan.

– Edelleenkin meidän pitäisi muistaa pitää turvavälejä, välttää vapaa-ajalla isoissa porukoissa kokoontumisia ja pestä käsiä. Jos on flunssaa, se pitäisi hoitaa kotona. Toivon, että ihmiset herkästi soittavat meille ja hakeutuvat testeihin.

Sarajärvi kuitenkin muistuttaa, että päiväkodeissa lapset ovat "aina vähän flunssaisia".

– Jos nenä vähän vuotaa, niin testiin ei kannata mennä. Normiflunssa on jyllännyt alueella jo koulujen alkamisesta saakka. Se näyttäytyy myös näytteenottojen määrässä. Ihmiset haluavat tarkistaa, ettei heillä ole koronaa.

Terveyskeskuksen hoitajaresurssia on lisätty näytteenoton ja vilkastuneen puhelinliikenteen vuoksi. Perjantaina avattiin terveyskeskuksen pihalle uusi koronanäytteenottopiste. Näytteenotto tapahtuu ajanvarauksella puhelimitse ajanvarauksen numerosta 08 5587 3890. Soittoajat ovat maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 8-15. Näytteenottopaikalle ajetaan Jussilantien kautta ja ajatuksena on, että kontin ympäriajamalla käydään testissä. Myös jalkaisin tai muulla ajoneuvolla tulevien asiakkaiden näytteet otetaan kontissa.

Tällä hetkellä Limingassa pääsee testiin heti saman päivän aikana.

– Esimerkiksi tänään maanantaina näytteitä otetaan 35-40. Yleensä määrä on alkuviikosta suuri.

Parhaillaan Limingan terveyspalveluissa mietitään marraskuun influenssarokotusten suunnittelua.

– Pyrimme siihen, ettei täällä tarvitse jonottaa. Tiedotamme rokotuksista myöhemmin, Pauliina Sarajärvi sanoo.

Hän toivoo, että keväällä pieneksi jäänyt influenssa-aalto pysyisi myös syksyllä kurissa hyvän käsihygienian ja muiden varotoimenpiteiden ansiosta.