JHL:n ja Jytyn lakko sulki Ou­lun­sa­lon lii­kun­ta­kes­kuk­sen – kau­pun­ki toivoo, että perheet jär­jes­täi­si­vät lop­pu­vii­kol­le lapsen hoidon itse: "Pois­sao­lo­päi­vät hy­vi­te­tään asia­kas­mak­suis­sa"

Työtaistelu koskee lähtökohtaisesti kaikkia Oulun kaupungilla työssä olevia Jytyn ja JHL:n noin 1600 työntekijää. Työtaistelun piiriin kuuluvat kaikki kaupungin työtehtävät.

Oulunsalo
Lakkopäivät sulkivat Oulunsalon liikuntakeskuksen oven myös vuonna 2018. Tuolloin Liisa Fyrstén oli tulossa jokaviikkoiselle jumpalleen, mutta joutui huomaamaan, että liikuntakeskuksen ovi oli lukossa.
Lakkopäivät sulkivat Oulunsalon liikuntakeskuksen oven myös vuonna 2018. Tuolloin Liisa Fyrstén oli tulossa jokaviikkoiselle jumpalleen, mutta joutui huomaamaan, että liikuntakeskuksen ovi oli lukossa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulunsalo. JHL:n ja Jytyn tänään alkaneet työtaistelutoimet vaikuttavat kaupungin palveluihin. Lakko päättyy perjantaina alkavan työvuovuoron päättymiseen.

Työtaistelu koskee lähtökohtaisesti kaikkia Oulun kaupungilla työssä olevia Jytyn ja JHL:n noin 1 600 työntekijää ja työtaistelun piiriin kuuluvat kaikki kaupungin työtehtävät.

Oulun kaupungin varhaiskasvatuspalvelut toivoo kaupungin lähettämässä tiedotteessa, että perheet järjestäisivät keskiviikosta perjantaihin lapsensa hoidon itse, koska päiväkodeista puuttuu loppuviikon ajan henkilökuntaa.

– Poissaolopäivät hyvitetään asiakasmaksuissa. Avoimen varhaiskasvatuksen kerhot on peruttu keskiviikosta perjantaihin, kaupungilta viestitään.

Päiväkodeissa tarjotaan lämmin ateria. Osassa Oulun peruskouluja tarjotaan vain kylmä ateria, joka sisältää esimerkiksi leipää ja hedelmiä. Näissä kouluissa oppilaat saavat ottaa loppuviikon omia eväitä mukaan kouluun. Lukioissa ei tarjota lämmintä ruokaa, joten lukiolaisia on ohjeistettu ottamaan eväät mukaan.

– Toivomuksena on, että huoltajat järjestäisivät iltapäivätoimintaa korvaavan toiminnan keskiviikosta perjantaihin, koska iltapäiväkerhoissa ei ole välttämättä riittävää määrää henkilökuntaa paikalla.

Oulunsalon kirjasto pysyy avoinna, mutta Oulunsalon urheilukeskus on suljettuna. Avoinna ovat Linnanmaan liikuntahalli, Linnanmaan jäähalli, Urheilutalo, Ouluhalli, Värtön liikuntahalli, Kasarmin liikuntasali, Palolaitoksen liikuntasali, Ylikiimingin kuntosali, Vorelli ja Tuiran uimala.

Kaupungin mukaan koulujen, päiväkotien, virastojen ja laitosten käytettävyyttä ja ylläpitoa sekä puhtaus- ja hygieniatasoa ei voida taata. Myös virastomestari- ja kuljetuspalveluissa ennakoidaan olevan huomattavia puutteita.

– Niissä kohteissa, joissa ateria- ja puhtauspalvelua tuottaa Oulun Tilapalvelujen sijaan yksityinen palveluyritys, ei lakolla ole vaikutusta palvelutuotantoon.

Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Lisäksi työtaistelun ulkopuolelle on rajattu viranhaltijat, palo- ja pelastustoimi, ympärivuorokautinen hoito ja hoiva (ympärivuorokautinen päivähoito kuuluu lakon piiriin), omassa kodissaan työskentelevät perhepäivähoitajat ja kolmiperhepäivähoitajat, työllistetyt, Oulun vesi, koronavastaanotot (Tuira, Kontinkangas, Oulunsalo ja Haukipudas), mielenterveystyön ja kehitysvammatyön tuettu asuminen ja kotihoidon palvelut.

Työtaistelun syyksi liitot ovat ilmoittaneet Oulun kaupungin laaja-alaiset ulkoistamissuunnitelmat. Oulun kaupungin käsityksen mukaan kyseessä on laiton poliittinen työtaistelu.