Hyvää it­se­näi­syys­päi­vää! Kuun­te­le kuinka upeasti Kem­pe­leen lukion kuoro laulaa La­keu­den lapset: "Kaunis ja pu­hut­te­le­va kappale ei kulu ajassa"

Kempeleen lukion kuoron taltiointi Lakeuden lapset -kappaleesta nauhoitettiin Pyhän Kolminaisuuden kirkossa pari viikkoa sitten.

Kempeleen lukion kuoron taltiointi Lakeuden lapset -kappaleesta nauhoitettiin Pyhän Kolminaisuuden kirkossa pari viikkoa sitten.

Kempele
Hyvää itsenäisyyspäivää! Kempeleen lukion kuoro esittää Lakeuden Lapset -kappaleen
Video: Kempeleen lukion kuoro

Kolmisenkymmentä vuotta vanha kappale Lakeuden lapset on Kempeleen lukion musiikinopettaja Elina Könösen mielestä erittäin onnistunut niin sanoitukseltaan kuin sävelmältään.

– Itse olen laulanut sitä lapsesta asti. Tykkäsin kappaleesta hirveästi jo yhdeksänvuotiaana laulaessani sitä Itkosen Pekan kuorossa, syntyperäinen kempeleläinen kertoo.

Juhani Konolan sanoittama ja Jussi Rasinkankaan säveltämä laulu on ollut jo kymmenisen vuotta osa lukion itsenäisyyspäiväjuhlan ohjelmistoa. Perinteisesti laulun soolo-osuuksista ovat vastanneet ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat. Niin myös nyt. Liki kuusikymmenpäisen kuoron solisteina ovat Veikka Hintsala, Matias Kiviniemi ja Konsta Laitila.

– Toivoisin, että kappale eläisi kaikilla Kempeleen kouluilla vahvana perinteenä. Kaunis ja puhutteleva kappale ei kulu ajassa – se ei ole omassakaan elämässäni kulunut. Hyvä musiikki kestää aikaa. Ja vaikka ajateltaisiin, että perinteitä pitää välillä muuttaa, niin jokaiselle uudelle koululaiselle tämä on aina uusi laulu, Könönen muistuttaa.

Kempeleen lukion kuoro esittämässä Lakeuden lapset -kappaletta kuoronjohtaja Elina Könösen johdolla. Laulun säestyksestä vastaavat yhdeksänvuotias viulusti Lilja Haataine ja pianisti Alina Haatainen. Kempeleen lukion kuorossa on hyvä yhteishenki. Kuoroa johtaa Kempeleen lukion musiikinopettaja Elina Könönen.
Kempeleen lukion kuoro esittämässä Lakeuden lapset -kappaletta kuoronjohtaja Elina Könösen johdolla.
Kempeleen lukion kuoro esittämässä Lakeuden lapset -kappaletta kuoronjohtaja Elina Könösen johdolla.
Kuva: Sauli Pahkasalo

Laulu valmistui 1980-luvun lopulla Kempeleen koululaitoksen vuosijuhlaan. Juhani Konola kertoo laulun tekstin syntyneen nopealla aikataululla.

– Aikanaan kun koululaitos Kempeleessä aloitti, valittiin paikka tarkasti meren läheisyydestä. Ajattelin, että laulun pitää liittyä mereen, Konola muistelee.

Lakeuden lapset on Kempeleen kuntalaulu, mutta sanoittajan mielestä se sopisi jokaisen lakeuden kunnan kotiseutujuhlaan.

– Meillä on paljon hienoja peltoja ja viljelyksiä. Laulu liittyy vahvasti rannikkoalueen kuntiin ja niiden elinkeinoihin.

Laulun on aikoinaan levyttänyt kempeleläislähtöinen tenori Jyrki Anttila, mutta Kempeleen lukion kuorolle taltiointi on ensimmäinen. Laulun säestyksestä vastaavat yhdeksänvuotias viulisti Lilja Haatainen ja pianisti Alina Haatainen.

Itsenäisyyspäivän tervehdys on kunnan ja seurakunnan yhteistyöprojekti.

– Tilaus tuli nopealla aikataululla. Saimme viikossa ammattilaiset ja rahoituksen kuntoon. Lopputulos on taiteellisesti korkeatasoinen, Elina Könönen kiittelee.

Millaista on ollut kasvaa lakeudella?

Venla Juutinen, 17: "Täällä on ollut aina rauhalista. Lapsena on voinut olla vapaasti, teinina saanut paljon kavereita." Rasmus Niemelä, 17: "Ei ole parempaa paikkaa kasvaa kuin lakeus. Täällä on kaikenlaista toimintaa ja ystäviä joka lähtöön. Täältä löytyy kaikki." Suvi Tapojärvi, 17: "On ollut hyvä asua ja varttua. Maaseudun rauhaa, mutta iso kaupunki lähellä. Pelkkiä kehuja." Tuomas Lehtosaari, 17: "Täällä on hyvä ja turvallista kasvaa. Ei lakeudesta ole mitään pahaa sanottavaa."
Venla Juutinen, 17: "Täällä on ollut aina rauhalista. Lapsena on voinut olla vapaasti, teinina saanut paljon kavereita."
Venla Juutinen, 17: "Täällä on ollut aina rauhalista. Lapsena on voinut olla vapaasti, teinina saanut paljon kavereita."
Kuva: Sauli Pahkasalo
Kempeleen lukion kuoro laulaa Lakeuden lapset -kappaleen
Video: Sauli Pahkasalo