Hai­luo­don Panimo avaa ra­vin­to­lan Oulun Pi­ki­saa­reen, oluen pano pysyy jat­kos­sa­kin ko­ti­luo­dos­sa

Kimmo Kaukonen toivoo, että Hailuodon Panimon uusi ravintola Pikisaaressa voitaisiin avata vielä kesäkuun aikana.
Kimmo Kaukonen toivoo, että Hailuodon Panimon uusi ravintola Pikisaaressa voitaisiin avata vielä kesäkuun aikana.
Kuva: Anssi Juntto

– Ajatuksena on, että tähän tulee baaritiski ja tänne keittiö. Ja tuonne tulee ravintolasali, Hailuodon Panimon toimitusjohtaja Kimmo Kaukonen esittelee.

Kaukonen on tullut katsastamaan mallassaunaksi kutsuttua tiilirakennusta entisellä kampusalueella Oulun Pikisaaressa. Kuten vuonna 1869 valmistuneen rakennuksen nimikin viittaa, paikassa on aikoinaan toiminut Pikisaaren viinanpolttimon mallastamo. Viimeksi tiloissa on ollut OSAOn puutyöluokka ja lautavarasto.

Vielä kuluvan kesäkuun aikana mallassaunaan on määrä avata Hailuodon Panimon ravintola. Uuden ravintolan nimeä ei tarvinnut sen kummemmin miettiä.

Kaukonen allekirjoitti tilasta vuokrasopimuksen OSAOn kanssa viime viikon perjantaina. Se, milloin Mallassauna-ravintola päästään avaamaan, riippuu rakennuslupahakemuksen käsittelystä ja remontin etenemisestä.

Remontin osalta isoimpia ponnistuksia ovat uusien wc-tilojen rakentaminen sekä ala- että yläkertaan. Paljon muutakin työtä toki riittää keittiön varustamisesta ja valaistuksen uusimisesta lähtien.

Asiakaspaikkoja ravintolaan tulee sisälle kahteen kerrokseen yhteensä noin 150 ja patiolle toiset 150.

Hailuotolaiset olivat ehtineet katsella Oulun suuntaan sillä silmällä jo kolmen vuoden ajan. Keskeinen kriteeri oli ollut se, että rakennus huokuisi samaa tunnelmaa kuin panimo- ja pubirakennus Hailuodossa.

– On ollut aika haastavaa löytää Oulusta järkevältä sijainnilta järkevän hintaista kiinteistöä, jossa on niin sanotusti estetiikka kunnossa, Kaukonen sanoo.

– Tämä kuitenkin osui täydellisesti. Pikisaari edustaa sitä samaa merellisyyttä, mikä on Hailuodossakin. Tulemme saaresta saareen. Tänne voi vaikka tuoda veneellä olutta.

Sekin on Hailuodon Panimon mieleen, että Pikisaarella on pitkät perinteet käsityöläisyydestä ja luovasta työstä. Nytkin samassa pihapiirissä on taiteilijoiden ja käsityöläisten työtiloja.

– On kyllä hyvä homma, että täällä on taidetta ja kulttuuria samassa ympäristössä. Yhteistyökuvioita eri taiteenalojen edustajien kanssa on jo suunnitelmissa, Kaukonen kertoo.

Uuden ravintolan avaamiseen Hailuodon Panimoa ovat kannustaneet positiiviset kokemukset omasta Pubista ja Puodista Hailuodosta. Viime kesänä kauppa panimolla kävi niin hyvin, että koronan vaikutukset myyntiin ja tuotantomääriin jäivät lopulta melko pieniksi.

Nyt hyväksi koettua konseptia halutaan tuoda Ouluun hieman sovellettuna.

– Meillä oli Hailuodossa pientä purtavaa viime kesänä, ja koetetaan saada sitä tänä kesänä vähän enemmän ja laajemmin. Ajatuksena on yhdistää ruokaa ja olutta myös Oulussa, Kaukonen visioi.

Pikisaaressa Hailuodon Panimo aikoo tarjota bistrohenkistä ruokaa. Kaikki annokset on suunniteltu oluen kanssa nautittaviksi, ja tarjonnasta on etsitty toimivia ruoka- ja juomapareja.

Juomapuolella tietysti tuodaan esille panimon omaa luomuolutvalikoimaa, mutta yhtä lailla muillekin Oulun seudun panimoille on tarkoitus antaa omat hanat.

Suunnitelmissa on myös järjestää erilaisia maistelutilaisuuksia.

Ohjelmapuolta uuteen ravintolaan tuodaan alusta alkaen live- ja dj-musiikin muodossa. Pihapiirin ja naapurin villatehtaan tilojen hyödyntäminen mahdollistaisivat isommankin tapahtuman järjestämisen.

Itse panimotoimintaa Pikisaareen ei tuoda, vaan oluen tuotanto pysyy jatkossakin Hailuodossa.

– Täällä ei ole sellaisia tiloja, mihin panimon pystyisi perustamaan, Kaukonen toteaa.

– Ja toisekseen Hailuodon pohjavesi on niin tärkeä meidän oluiden pääraaka-aineena. Emme rupea ajamaan vettä Hailuodosta Ouluun oluen valmistusta varten.

Hailuodon Panimo

Perustettu vuonna 2016.

Valmistaa kaikki oluensa luonnonmukaisesti tuotetuista raaka-aineista ja Hailuodon puhtaasta pohjavedestä.

Valikoimassa pääasiassa saksalaistyylisiä oluita.

Tuotantomäärä reilut 100 000 litraa vuodessa.

Tuotantotilat sekä panimopubi ja -myymälä sijaitsevat Hailuodon Keskikylällä.

Avaa uuden Mallassauna-ravintolan Pikisaareen Ouluun.

Oululaispanimoille näkyvyyttä etelämpänä
Anssi Juntto

Pienpanimo Maistila pyöritti viime kesänä omaa patiota toimitilojensa pihapiirissä Oulun Alppilassa, mutta tänä vuonna Maistila ei raskaaksi osoittautuneeseen rumbaan aio lähteä.

– Paljon siitä on meiltä kyselty, ja kivahan se olisi tuossa vetää, mutta se vaatisi kunnon ponnistelut. Pitäisi hankkia erilliset omat hanat ja palkata henkilökuntaa. Katsoimme, että se ei ole riskin arvoista, yrittäjä Riku Harju sanoo.

Sen sijaan Maistila on panostanut näkyvyyteen pääkaupunkiseudulla ja lähtenyt osakkaaksi kahdeksan kotimaisen pienpanimon ja yhden maahantuojan yhteiseen ravintolaan Juovaan, joka avattiin Helsingin Kluuviin pari viikkoa sitten. Useimpien mukana olevien panimoiden oluita ei ole aiemmin oikein saanut Helsingistä.

– Nyt siellä ihan pääkallopaikalla on yksi tietty paikka, josta saa meidän olusia.

Kolmessa hanassa on koko ajan meidän tuotteita. Juovassa on myös ulosmyyntipiste, Harju kertoo.

Muutoin Maistila aikoo keskittyä oman Alppilan-myymälän valikoimaan ja etenkin sen laajaan growler-tarjontaan. Kesän olutfestivaaleille lähteminen kun tarkoittaisi hanojen viemistä myymälästä ja growler-tuorepakkausten täytön keskeytymistä.

Toinen oululainen pienpanimo Sonnisaari Panimo puolestaan aikoo kiertää olutfestivaaleja aiempien vuosien tapaan. Festarikesä käynnistyy Tampereen Suuret oluet – Pienet panimot -tapahtumasta heinäkuun alussa. Ohjelmassa ovat myös Oulun, Jyväskylän ja Seinäjoen olutjuhlat.

– Työvoiman ja oluiden saatavuuden mukaan voimme harkita joitain pienempiä tapahtumia vielä lisäksi. Suunnittelu ja varautuminen ennakkoon on ollut hieman haastavaa tämän festarikauden osalta, toimitusjohtaja Timo Kanniainen toteaa.