Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Emma, Valt­te­ri ja Mat­lee­na Ou­lun­sa­lon Pit­kä­kan­kaan kou­lul­ta nap­pa­si­vat ylä­kou­lu­lais­ten Hä­vik­ki-batt­len voiton

Valinnaisen kotitalouden oppilaat ideoivat, tekivät ja kuvasivat kerrosjälkiruoan hävikkituotteista.

Oulunsalo
Näin herkullisen näköinen annos syntyi hävikkiruuasta.
Näin herkullisen näköinen annos syntyi hävikkiruuasta.

Oulunsalon Pitkäkankaan koulun kahdeksasluokkalaiset ovat voittaneet yläkoululaisille tarkoitetun Hävikki-battlen. Oppilaat jakoivat voiton Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun yhdeksäsluokkalaisten kanssa.

Pitkäkankaan koulun joukkueeseen kuuluivat Emma Holappa, Valtteri Kukkola ja Matleena Räihä.

Hävikki-battlessa yläkoulun valinnaisen kotitalouden oppilaat kilpailevat siitä, kuka valmistaa kauppojen hävikistä näyttävimmät kahden ruokalajin annokset.

Hävikki-battle tutustuttaa oppilaat ruokahävikkiin käytännönläheisesti: oppitunnilla nuoret ideoivat ja toteuttavat kahden ruokalajin aterioita ruokakaupan lahjoittamista hävikkiraaka-aineista. Tavoitteena on paitsi oppia keinoja ruokahävikin vähentämiseen myös soveltamaan ruoanvalmistustaitoja. Samalla haaste herättää pohtimaan, kuinka paljon työtä ruoan tuottaminen edellyttää ja miten nuori voi itse osoittaa arvostavansa ruokaa.

Hävikki-battlen kuvakisassa tuomaristo valitsee Instagramiin postatuista hävikkiruoka-annoskuvista näyttävimmät annokset. Palkintoja myönnetään kahdessa kategoriassa: näyttävin pääruoka ja jälkiruoka.

Oulunsalon Pitkäkankaan koulun 8-luokkalaisista koostuva kolmikko valmisti näyttävimmän jälkiruoan. He osallistuivat kisaan kerrosjälkiruokakuvalla.

"Kuva on äärimmäisen näyttävä niin ruoan, asettelun kuin värimaailmankin puolesta. Tämä jälkiruoka on myös hyvä osoitus siitä, kuinka jääkaapin sisällöstä voi saada aikaan mitä houkuttelevampia jälkiruoka-annoksia."
Emma Pihkala
Ruokatieto

– Kuva on äärimmäisen näyttävä niin ruoan, asettelun kuin värimaailmankin puolesta. Tämä jälkiruoka on myös hyvä osoitus siitä, kuinka jääkaapin sisällöstä voi saada aikaan mitä houkuttelevampia jälkiruoka-annoksia, toteaa tuomaristoon kuuluva Emma Pihkala Ruokatiedosta.

Koulut ovat jo vuosia pitäneet haastetta mielekkäänä tapana tutustua ruokahävikkiin. Haaste on kerännyt myönteistä palautetta niin opettajilta kuin oppilailtakin.

– Täytyy kyllä sanoa koko ryhmästä, että he ottivat haasteen vastaan niin innostuneesti, että yllätyin! Tunnelma oli korkealla koko tunnin ajan ja kaikki panostivat esillepanoon, kertoo Pitkäkankaan koulun kotitalousopettaja Taina Tiri.

– Kouluympäristö on turvallinen paikka kokeilla rohkeitakin ratkaisuja hävikin pienentämiseksi. Oppitunnilla koetut onnistumiset kasvattavat nuoren itsevarmuutta toimia jatkossakin soveltaen ja omiin aisteihin luottaen. Tämä on yksi keino, jonka avulla  voimme kannustaa nuoria kohti kestävämpää elämäntapaa.

Tuomaristo kruunasi näyttävimmäksi pääruoaksi Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 9-luokkalaisten toteuttaman annoksen. Annos koostuu lohesta, bataatista, hollandaisekastikkeesta ja ruohosipulista. Näyttävimmät annokset valmistaneet oppilaat palkitaan ruokakauppalahjakortein.

Tänä vuonna kuvakisaan osallistuttiin yli 450 korkeatasoisella kuvapostauksella. Kilpailua tuomaroi ruoka-alan ammattilaisista koostuva asiantuntijajoukko, johon kuuluvat toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, sisällöntuottaja ja projektipäällikkö Elina Ylitervo Carrot Kitchen –sovelluksesta sekä viestinnän asiantuntija Emma Pihkala Ruokatiedosta.

– Olin iloisesti yllättynyt kilpailun kovasta tasosta. Annokset olivat kekseliäitä ja viimeisteltyjä. Harmittaa, ettei ruokia päässyt maistamaan, sillä niin monet annoksista oli todella herkullisen näköisiä ja kauniin lopputuloksen eteen oli nähty paljon vaivaa, kertoo Elina Ylitervo Carrot Kitchen –sovelluksesta.

Hävikki-battle on Motivan ideoima opetuskokonaisuus.