Nyt vietetään Muistiviikkoa: Mitä mies ajat­te­lee, kun saa muis­ti­sai­raus­diag­noo­sin työi­käi­se­nä? Lue kem­pe­le­läi­sen Teuvon tarina

Rantalakeus-maastot: Ter­ve­tu­loa juok­se­maan! Katso ai­ka­tau­lut ja ohjeet täältä

Mainos: KeKi pronssille, seuraa joukkuetta jatkossakin Rantalakeus Digissä: 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Pääkirjoitus

Aja­tuk­set kohti alue­vaa­le­ja – mitä sinä ha­luai­sit tietää tu­le­vas­ta hy­vin­voin­tia­luees­ta, kysyy pää­toi­mit­ta­ja Sauli

Rantalakeus

-
Kuva: Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitus

Oletko täysi-ikäinen? Tiedätkö, että tammikuussa pääset jälleen äänestämään?

Alkuvuodesta käytävät aluevaalit ovat edelleen monelle epämääräinen möhkäle. Kysymyksiä riittää ilmassa. Miksi näistä vaaleista pitäisi kiinnostua? Mitä valittavat henkilöt tekevät? Ketä saan äänestää?

Me Rantalakeudessa pyrimme kertomaan erilaisten esimerkkien ja uutisjuttujen avulla ennen h-hetkeä sen, mistä aluevaaleista on kyse. Tiivistetysti: valittavat henkilöt päättävät monesta arkeemme vaikuttavasta asiasta. Vaaleissa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon valitaan 79 edustajaa. Äänestää voi ketä tahansa maakunnan ehdokasta.

Kotiinpäin vetäminen on näissä vaaleissa erityisen suotavaa, sillä olisi erittäin tärkeää saada edustajia mukaan päätöksentekoon myös lakeudelta. Aluevaltuusto ei saa koostua vain oululaisista päättäjistä, vaan maakunnan äänen tulee kuulua mahdollisimman laajasti. Samalla myöskään kyläpolitikointiin ei saa sortua, vaan palvelurakenteesta ja palvelujen saatavuudesta on päätettävä niin, että koko Pohjois-Pohjanmaa jatkossakin säilyy elinvoimaisena.

”Mikä sinua tulevissa aluevaaleissa askarruttaa? Mistä haluaisit lisää tietoa?”

Sote-uudistus vaikuttaa merkittävästi kuntien talouteen ja toimintaan. Kuntien työntekijämäärä vähenee selvästi. Uudistuksen seurauksena kuntien toiminnan kustannukset vähenevät ja käyttötalousmenoista siirtyy pois noin puolet.

Jatkossa aluevaltuusto päättää esimerkiksi hyvinvointialueen strategiasta, talousarviosta ja taloussuunnitelmasta – eli siitä millaisia palveluja missäkin jatkossa tuotetaan. Valtuusto valitsee myös aluehallituksen, jonka tehtävänä on johtaa toimintaa, hallintoa ja taloutta.

Mikä sinua tulevissa aluevaaleissa askarruttaa? Mistä haluaisit lisää tietoa? Kerro meille! Me otamme toimituksessa siitä selvää.

Sauli Pahkasalosauli.pahkasalo@rantalakeus.fi