Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ää­rim­mäi­sen uhan­alai­nen kil­ju­han­hi il­mes­tyi Tyr­nä­väl­le tänäkin syksynä – kanta edel­leen todella pieni

Kiljuhanhi pesii Tunturi-Lapissa. Arkistokuva
Kiljuhanhi pesii Tunturi-Lapissa. Arkistokuva
Kuva: Tapio Kostet / WWF

Tyrnävän Ritokorven pelloilla havaittiin keskiviikkona kaksi äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea. Kyseessä on jo kolmas syksy peräkkäin, kun alueella lepäilee kiljuhanhia. Asiasta kertoo tiedotteessaan WWF Suomi.

WWF ja Suomen riistakeskus vetoavat Liminganlahden alueella vesilintuja metsästäviin, että he noudattaisivat aivan erityistä varovaisuutta, kun kiljuhanhet ovat paikalla. Metsästys olisi syytä lopettaa hyvissä ajoin ennen pimeää, sillä hämärässä lajintunnistus vaikeutuu.

WWF:n kiljuhanhityöryhmä tarkkailee lähiviikot kiljuhanhia tehostetusti alueella.

Kahtena viime syksynä kiljuhanhet vierailivat myös metsästysrauhoitusalueen ulkopuolella, ja sama on odotettavissa tänäkin syksynä. Kiljuhanhi on rauhoitettu, ja sen tahattomastakin tappamisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin.

Alueella on myös tuhansittain metsähanhia, joita ei saa metsästää Pohjois-Pohjanmaalla.

Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on uhanalaisimpia pesimälintujamme. Sen pelastamiseksi sukupuutolta on tehty vuosikymmenten ajan kansainvälistä yhteistyötä.

– Pohjolan kanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta se on viime vuosina hieman elpynyt. Yhdenkin yksilön menetys olisi suuri takaisku edelleen alle 100 yksilön kokoiselle Pohjolan kiljuhanhikannalle, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen sanoo tiedotteessa.

Oulun seutu oli aikanaan hyvin tärkeä kiljuhanhien syysmuuton aikainen levähdysalue. Noin 50 vuoteen ne eivät kuitenkaan syysmuutollaan pysähtyneet Suomessa, kunnes toissa syksynä alueella lepäili 27 kiljuhanhea.

Viime syksynä alueella lepäili yhdeksän kiljuhanhea, joista osa lähes kuukauden ajan. Nyt vaikuttaa siltä, että alue on vakiintumassa uudelleen kiljuhanhien syyslevähdysalueeksi.

Kevätmuutolla kiljuhanhet levähtävät alueella säännöllisesti.