Urheilu : Ran­ta­la­keus-maas­to­jen infon löydät täältä

Mainos: Oletko jo ti­lan­nut Ran­ta­la­keu­den vii­kon­lo­pun uu­tis­kir­jeen? Ellet, tilaa tästä!

Yli kym­me­nen hen­ki­lön ylei­sö­ti­lai­suu­det kiel­le­tään Poh­jois-Poh­jan­maal­la ja Kai­nuus­sa – per­he­juh­lat suo­si­tel­laan pi­tä­mään vain lä­hi­pii­ris­sä: "Nyt ei ole oikea aika mat­kus­taa kylään mi­hin­kään"

Kiihtyneen koronavirustilanteen vuoksi Pohjois-Pohjanmaalla ei suositella järjestettäväksi yli kymmenen henkilön kokoontumisia. Kuvituskuva Oulun Valkeasta.
Kiihtyneen koronavirustilanteen vuoksi Pohjois-Pohjanmaalla ei suositella järjestettäväksi yli kymmenen henkilön kokoontumisia. Kuvituskuva Oulun Valkeasta.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää kaikki yli kymmenen henkilön sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Kielto koskee Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta 2.–18. joulukuuta.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää korkeintaan kymmenen henkilön tilaisuuksia, kunhan virusturvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Pohjois-Pohjanmaa on koronaviruksen leviämisvaiheessa ja Kainuu kiihtymisvaiheessa. Kahden viimeisen viikon aikana koronavirustapausten ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on ollut 94,5 Pohjois-Pohjanmaalla ja 32,1 Kainuussa.

– Nämä kovat toimet ovat nyt voimassa 18.12. asti, mutta ei se virus sinä päivänä häviä. Jatko mietitään tilanteen mukaan, tartuntataudeista vastaava aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta sanoi tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Perhejuhlat vain lähipiirissä

Koulujen juhlatilaisuudet, kuten yleisölle avoimet ylioppilasjuhlat on peruttu. Lakkiaisiin kouluissa voivat osallistua vain oppilaat ja opettajat.

Perhejuhlia ja muita yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettäväksi vain lähipiirin kesken ja matkustelua välttäen.

– Toivomme, että ihmiset ymmärtäisivät, ettei nyt ole oikea aika matkustaa kylään mihinkään. Nyt on paras pysyä kotona, Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juha Korpelainen sanoo.

Matkustaminen lisää tartuntariskiä ja voi kuormittaa kohdekunnan terveydenhuoltoa. Korpelainen toteaa joulun osuvan hankalaan ajankohtaan muutaman viikon päähän.

– Silloin monissa paikoissa on normaalit sulut ja henkilökunnan on saatava pitää lomat. Teemme kaikkemme, ettei pahin kuormitus sattuisi siihen saumaan.

Korpelaisen mukaan koronavirustartuntojen lähteet on Pohjois-Pohjanmaalla pystytty hyvin selvittämään.  Viime viikkojen aikana tartuntoja on ollut aiempaa enemmän työpaikoilla.

Korpelaisen mukaan kunnat ovat toteuttaneet hyvin sunnuntaina annettuja suosituksia. Hän uskoo, että rajoitustoimet tulevat hyvään aikaan.

– Olen optimisti, mutta toisaalta ennustan, ettei epidemiasta päästä ohi ennen ensi kesää. Nousua ja laskua tulee olemaan ja erilaisia tartuntaketjuja tulee.

Korpelaisen mukaan oleellinen asia koronaviruksen taltuttamisessa on laajamittainen rokottaminen.

– Rokotus on aika iso operaatio, kun se otetaan työn alle, hän kuitenkin huomauttaa.