Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Vilho Lammen Omakuva han­kit­tiin Oulun tai­de­mu­seon ko­koel­miin – ­Lam­men vii­mei­sim­piin kuu­lu­nut teos on näh­tä­vil­lä tai­de­mu­seos­sa elokuun loppuun saakka

Liminka
Vilho Lampi: Omakuva 1933. Öljyvärimaalaus vanerille.
Vilho Lampi: Omakuva 1933. Öljyvärimaalaus vanerille.
Kuva: Vilho Lampi

Museo- ja tiedekeskus Luuppi on hankkinut Oulun taidemuseon kokoelmaan Vilho Lammen Omakuvan vuodelta 1933. Maalaus ostettiin Suomen Taiteilijaseuralta 35 000 eurolla, Luuppi kertoo tiedotteessaan.

Kokoelmahankinnan taustalla on pyrkimys varmistaa alueellisesti yhden keskeisimmän ja tunnetuimman taiteilijan, Vilho Lammen palkitun maalauksen pysyvä sijainti ja omistajuus paikallisessa taidekokoelmassa.

Vuodelle 1933 ajoitettu Omakuva ilmentää taiteilijan viimeisten vuosien maalausten tyyliä, jossa väripinnat ovat pelkistettyjä, tasaisia ja sävyt murrettuja ja maanläheisiä. Taiteilija katsoo syrjäsilmin ulos maalauksesta mietiskelevän näköisenä käteensä nojaten. Hänellä on yllään punainen päähine ja vihertävä pusero, jonka kuviot ja napit on kuvattu hienostuneen tarkasti.

Lammen viimeisimpiin jääneessä taiteilijakuvassa on intiimi, pysähtynyt tunnelma ja siinä on aistittavissa 1600-luvun alankomaalaisen muotokuvamaalauksen ajatonta henkeä.

Vilho Lampi sai vuonna 1935 maalauksesta jaetun II palkinnon Valtion taidekilpailussa, josta se hankittiin Suomen Taiteilijaseuran kokoelmiin. Maalaus on myös ollut vuosikymmeniä talletettuna Liminkaan Vilho Lampi seura ry:lle.

Oulun taidemuseo on kartuttanut johdonmukaisesti kokoelmiaan Vilho Lammen tuotannolla vuodesta 1957 Pokkasakki-maalauksesta lähtien. Investointimäärärahalla tehtyjen ostojen ohella taidemuseo on saanut merkittäviä lahjoituksia Lammen uran eri vaiheilta; lähes kuudenkymmenen maalauksen kokoelman lisäksi on museoarkistoon hankittu muun muassa taiteilijan kirjeitä ja valokuvia.

Omakuva on parhaillaan esillä Oulun taidemuseossa Vilho Lampi, väkevä lakeus -näyttelyssä elokuuhun 2022 asti. Näyttely esittelee liminkalaistaiteilijan keskeistä tuotantoa 1920–30-luvuilta.

Vilho Lampi syntyi 1898 Oulussa ja vietti suurimman osan elämästään Limingassa. Hän opiskeli kuvataidetta Helsingissä sekä opintomatkoilla muun muassa Pariisissa, mutta palasi lopulta kotiseudulleen. Hän kuoli Oulussa vuonna 1936.