Kolumni
Tilaajille

Ve­sa-Mat­ti ei pidä kellon siir­tä­mi­ses­tä – kumpi olisi pa­rem­pi, pysyvä kesä- vai tal­viai­ka? "Useat uni­lää­ke­tie­teen kan­sain­vä­li­set jär­jes­töt suo­sit­te­le­vat­kin siir­ty­mis­tä py­sy­vään tal­vi­ai­kaan

Tyrnävä

Eikö olekin taas mainiota, kun kevätaurinko paistaa jatkuvasti pidempään ja päivät pitenevät vielä juhannukseen asti! Tippuvat räystäät ja vallinneet talviset hanget muuttuvat nopeasti lätäköiksi ja lammikoiksi ja talven tasoittavan jään alta ovat jo paljastuneet kuoppaiset ja keväisen pehmeät kylien tiet.

Kesäaikaan siirtyminen lisäsi meille juuri vielä tunnin verran valoa iltaan, jolloin päivän päätteeksi ehtii helpommin lenkille, muihin harrastuksiin tai vaikka rantteelle puita pilkkomaan. Onpa väitetty, että energiaakin säästyy, kun keinovaloa tarvitaan iltaisin vähemmän. Toki vallitsevan tilanteen vuoksi aikaa vietetään sisätiloissa paljon ja suuri osa näistä aktiviteeteista ei valaisua välttämättä vaadi – ruutua kun pystyy lukemaan ilman valonlähdettäkin. Pandemia-aikana kesän lupauksen tuova virallinen kesäaika voi tietysti tuoda myös toivonkipinän siirtymisestä kohti helpompaa kesää rokotteineen.