Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Vaa­li­pos­tia: Il­mas­to­rat­kai­sua ei löydy tur­ve­pel­lois­ta – " Uu­siu­tu­mat­to­man ener­gian leiman takia tur­peel­le on mää­rät­ty pääs­tö­kaup­pa­mak­sut ja ener­gia­ve­rot Suo­mes­sa"

Kaksi kansalaisaloitetta perustelevat hyvin turpeen käytön jatkamista viisaaksi ratkaisuksi myös ilmaston kannalta. Kolmas kansalaisaloite liittyen tuulimyllyjen rakentamisen kieltämiseen pitäisi saada myös kaikki päättävät tahot miettimään asioiden todellista laitaa, eikä vain jatkamaan ideologisista syistä asioiden eteenpäin viemistä. Se, minkä sanotaan olevan ilmaston pelastamisen kannalta välttämätöntä tai ilmastoystävällistä energiaa tuottava, ei välttämättä pidä paikkansa. Siitä syystä nämä asiat olisi otettava rationaaliseen tarkasteluun, eikä vain ajettava niitä eteenpäin tietyn ideologian vuoksi.

Ensimmäisen kansalaisaloitteen mukaan turpeen positiiviset vaikutukset muun muassa kansantalouteen, huoltovarmuuteen ja kilpailukykyyn ovat merkittäviä, kun turve luokitellaan biologisin perustein uusiutuvaksi. 2000-luvun alussa EU:n parlamentti oli hyväksynyt turpeen hitaasti uusiutuvaksi biomassaksi, jota voidaan hyödyntää vuosittaisen kasvun verran.