Terveys: Jopa kol­man­nes muis­ti­sai­rauk­sis­ta olisi eh­käis­tä­vis­sä viiden sormen oh­jeel­la

Koulut: Luo­to-ryh­mäs­sä saa opis­kel­la omaan tahtiin – "Täällä ei tar­vit­se pelätä mi­tään", Riina kehuu

Mainos: Talvitarjouksena Rantalakeus Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Tut­ki­mus: Yli puolet on saanut hyb­ri­di-im­mu­ni­tee­tin ko­ro­na­vi­rus­ta vastaan Suo­mes­sa

Koronarokotteilla on saatu suurelle osalle väestöstä aikaiseksi suojaa vakavaa tautia vastaan, vaikka ne eivät ole estäneet sairastumista uusiin variantteihin.
Koronarokotteilla on saatu suurelle osalle väestöstä aikaiseksi suojaa vakavaa tautia vastaan, vaikka ne eivät ole estäneet sairastumista uusiin variantteihin.
Kuva: Vesa Joensuu

Yli puolella suomalaisista on sekä koronarokotuksen että sairastetun taudin tuottamia vasta-aineita. He ovat saaneet hybridi-immuniteetin koronavirusta vastaan.

Hybridi-immuniteetti tuottaa pitkäaikaista ja korkeaa suojaa vakavaa tautia vastaan.

Asiaa on tutkinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

THL on seurannut koronavirustartunnan seurauksena muodostuvien vasta-aineiden esiintymistä väestössä huhtikuusta 2020 alkaen.

Tutkimukseen kutsuttiin satunnaisesti valittuja 18–85-vuotiaita ympäri  Suomen. Tutkimusta varten on kerätty verinäytteitä lähes 9 800 henkilöltä.

Vasta-aineita eniten nuorempien ikäryhmissä

Tutkimuksen mukaan koronatartunnasta kertovien vasta-aineiden esiintyvyys kasvoi voimakkaasti väestössä viime vuonna.

Tartunnasta kertovia vasta-aineita oli eniten nuorimpien aikuisten ikäryhmissä loppuvuonna 2022.  Esimerkiksi loka–joulukuussa tutkimukseen osallistuneista 18–29-vuotiaista 71 prosentilla oli koronatartunnasta kertovia vasta-aineita ja 65 vuotta täyttäneistä 40 prosentilla.

Lasten osalta viimeisin arvio on elokuulta 2022, jolloin koronatartunnasta kertovia vasta-aineita löytyi 77 prosentilta alle 12-vuotiaista ja 81 prosentilta 12–17-vuotiaista.

Suomessa koronatartunnat lähtivät nousuun vasta siinä vaiheessa, kun nuorten ja aikuisten rokotuskattavuus oli jo korkea.

– Vaikka rokotteilla ei ole juurikaan pystytty ehkäisemään uusien varianttien aiheuttamia tartuntoja, niillä on saatu suurelle osalle väestöstä aikaiseksi suojaa vakavaa tautia vastaan. Tartunnat vahvistavat suojaa vakavaa tautia vastaan entisestään, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin tiedotteessa.