Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tu­pok­sen koulun op­pi­laat pitävät kou­lu­ruoas­ta ar­vel­tua enemmän – päi­vit­täin kou­lul­la tar­jo­taan noin tuhat annosta

Yhden annoksen hinta on noin kaksi euroa.

Liminka

Tupoksen koulun yläluokkalaisille tehtiin kouluruokakysely viikolla 3. Kyselyssä kävi ilmi, että suurin osa oppilaista pitää kouluruoasta.

Kysely teetettiin yhteensä 86 oppilaalle, joista lähes 70 prosenttia pitää kouluruokaa laadultaan keskivertoisena. Vain 10,5 prosenttia ei pidä kouluruokaa hyvänä. Viidesosa vastanneista on sitä mieltä, että kouluruoka on hyvälaatuista lähes aina.

Näin vastaajat pohtivat kouluruokaa. Vain kymmenen prosenttia vastaajista totesi, ettei pidä kouluruoasta koskaan.
Näin vastaajat pohtivat kouluruokaa. Vain kymmenen prosenttia vastaajista totesi, ettei pidä kouluruoasta koskaan.

–Kaikki ruoat eineksiä lukuun ottamatta valmistetaan alusta alkaen Tupoksen koulun keittiöllä, kertoo Tupoksen ruokapalveluesimies Mervi Niemelä. Keittiöllä pyritään aina siihen, että ainekset ovat laadukkaita ja kotimaisia.

Kouluruuista oppilaiden suosikkeja ovat makaronilaatikko ja lempeä kanakeitto, kun taas kasvissosekeitosta, hernekeitosta ja pinaattikeitosta pidetään vähiten.

–Aina löytyy joku, joka pitää päivän ruoasta, Niemelä sanoo.

–Kouluruokaa tarjotaan Tupoksessa noin 1000 annosta päivässä, mutta kaikkiaan annoksia tehdään noin 1200, koska koululta lähetetään ruokaa myös lastentarhoihin ja ateriapalveluasiakkaiden luokse, hän selvittää.

Iso osa oppilaista pitää kouluruoasta.
Iso osa oppilaista pitää kouluruoasta.

Kouluruokaan on varattu vuosittain noin puoli miljoonaa euroa. Yhden normaalin kouluruoka-annoksen hinta Limingan kunnalle on noin kaksi euroa, mutta erikoisruokavalioannoksiin on varattu noin euro enemmän.

Yläkoulun oppilaista 57 prosenttia sanoi syövänsä kaiken ruuan, mitä lautaselleen ottaa. Noin viisi prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi kuitenkin vievänsä ottamaansa ruokaa roskiin joka päivä.

–Ruokajätteen määrää on saatu vähennettyä, kertoo Markku Hukkanen, Tupoksen koulun biologian ja maantiedon opettaja. Koulun Vihreä lippu -raadin vetäjänä hän on mitannut koulun ruokahävikin määrää jo muutamien vuosien ajan.

Hävikin määrä vaihtelee ruokalajista riippuen noin kahdesta ja puolesta kilogrammasta kahteenkymmeneen kiloon päivässä. Yleisempi vaihteluväli kuitenkin on 5-10 kiloa.

57 prosenttia vastaajista kertoo syövänsä annoksen aina loppuun.
57 prosenttia vastaajista kertoo syövänsä annoksen aina loppuun.

Vuoden aikana kouluruokailussa on tapahtunut paljon muutoksia. Tupoksen kaikki oppilaat ja henkilökunta ovat syöneet Tuiskulan rakennuksessa viime syksystä lähtien. Vesikarin koulun keittiötä ei ole käytetty rakennuksen sisäilmaongelmien takia. Tuiskulan ensimmäisen ja toisen kerroksen aulaan on suuremmasta henkilömäärästä ja koronarajoituksista johtuen rakennettu ruokailutilojen laajennuksia.

Koronarajoitukset ovat näkyneet ruokailussa myös porrastettuina ruoka-aikoina ja ruokailutilojen jakamisena osiin. Näin oppilaat syövät vain oman luokkansa kesken. Ennen ruokailuun menoa oppilaat pesevät ja desinfioivat kätensä. Ruokailuvälineet ja ruoka otetaan serveteillä.

Fakta

Kouluruoka

Suomessa kouluruoka on ollut ilmaista vuodesta 1948 lähtien.

Yksi kouluruoka-annos maksaa Limingan kunnalle noin kaksi euroa.

Tupoksessa ruokaa tehdään yhteensä noin 1200 annosta päivässä.

Tupoksen oppilaiden suosikkeja ovat makaronilaatikko, lempeä kanakeitto ja kapteenin kalakuviot.

Juttu on osa Uutisten viikkoa, jonka aikana Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat Rantalakeuden verkkoon sisältöä.