Terveys: Jopa kol­man­nes muis­ti­sai­rauk­sis­ta olisi eh­käis­tä­vis­sä viiden sormen oh­jeel­la

Koulut: Luo­to-ryh­mäs­sä saa opis­kel­la omaan tahtiin – "Täällä ei tar­vit­se pelätä mi­tään", Riina kehuu

Mainos: Talvitarjouksena Rantalakeus Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Syys­kuus­sa hukkui 9 ihmistä – kylmä vesi ja vaih­te­le­vat olo­suh­teet suu­rim­pia vaa­ra­te­ki­jöi­tä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton median välityksellä kerättyjen ennakkotietojen mukaan syyskuussa hukkui 9 ihmistä. SUH:in tiedotteessa sanotaan, että kaksi hukkumista tapahtui uidessa, kaksi veteen putoamisen seurauksena, yksi vesiliikenteen yhteydessä ja neljässä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tammi-syyskuussa hukkuneiden kokonaismäärä on 67. Kun syksy etenee, illat pimenevät ja vesistöjen lämpötilat laskevat.

- Tällä hetkellä kylmä vesi ja vaihtelevat sääolosuhteet ovat suurimpia vaaratekijöitä vesillä ja veden äärellä liikkujille. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman suojavarusteita, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti, sanoo SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Aleksandr Efimov tiedotteessa.

Viileässä vedessä hypotermian vaara on läsnä ilman oikeanlaisia suojavarusteita. Toinen iso riskitekijä kylmän veden aikaan on kylmäsokki.

– Ihmisen pudotessa kylmään veteen tulee usein kylmäsokkireaktio, mikä aiheuttaa sen, että ihmisen kyky pidättää hengitystään normaalista 60–90 sekunnista laskee muutamaan sekuntiin. Tämä lisää olennaisesti hukkumisen riskiä, kertoo Efimov.

– Pitää myös muistaa, että kun henkilö putoaa veteen, kastuneet vaatteet lisäävät merkittävästi painoa ja tekevät uimisesta haastavampaa. Tämän vuoksi pelastusliivien käyttö on entistä tärkeämpää, lisää Efimov.

Tiedotteessa sanotaan, että Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Tyypillinen vesiliikenteessä hukkuja putoaa veneestä tai joutuu veden varaan veneen kaatuessa ilman pelastusliivejä. Uimiseen liittyvissä hukkumisissa arvioidaan usein oma uimataito tai toimintakyky väärin, lähdetään uimaan yksin tai jätetään lapset valvomatta. Useimmat hukkumistapaukset sattuvat tutuissa vesistöissä, lähellä rantaa.

– Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös itselle. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä.

Syyskuun hukkumiskuolemista tapahtui neljä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, kolme Etelä-Suomen alueella, yksi Lounais-Suomessa ja yksi Itä-Suomessa. Kuluneen vuoden hukkumisia on tapahtunut vesiliikenteen yhteydessä, uidessa, jäihin vajoamisen seurauksena, veteen putoamisen seurauksena ja osassa tapauksia tapahtumien kulku ei ole selvillä.