Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kolumni
Tilaajille

Ruuan- ja ener­gian­tuo­tan­non huol­to­var­muus tur­vat­ta­va, pai­not­taa Olli: "Al­ku­tuot­ta­jien on saatava se siivu, mikä heille kuuluu"

Eduskunnasta

Meneillään on maailmanlaajuinen kriisi, jossa ruuan ja energian omavaraisuuden merkitys korostuvat. Maailman viljapörssit reagoivat voimakkaasti ja viljojen hinnat nousivat, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. On selvää, että sota nostaa myös energian hintoja.

Samaan aikaan Suomen maataloudessa on iso kannattavuuskriisi, jolla on tuotannollisia vaikutuksia jo lähitulevaisuudessa. Tilat kamppailevat talousvaikeuksissa, viljelyalaa vähennetään, tuotantoeläintilat supistavat tuotantoaan ja lannoitteiden hankintaa lykätään tai ei hankita ollenkaan. Kehittyvien ja kasvavien tilojen velkataakka syvenee. Viimeisen viiden vuoden aikana on ollut neljä lähes katovuodeksi luettavaa kasvukautta. Nämä vaikuttavat siihen, että tulevan kasvukauden näkymiä on erittäin vaikea ennustaa. Maatalouden on oltava riittävän kannattavaa, jotta tuotantokykyä voidaan pitää yllä. Uhkana on, että tuotantoa ajetaan alas ja samalla investoinnit vähenevät.