Ran­ta­la­keus on Suomen toi­sek­si paras kerran vii­kos­sa il­mes­ty­vä pai­kal­lis­me­dia! Uu­tis­me­dian liitto pal­kit­si samalla Heli Rin­ta­lan si­säl­lis­so­das­ta ker­to­van jut­tu­ko­ko­nai­suu­den jut­tu­kil­pai­lun kol­man­nek­si par­haa­na

Vuoden paikallismediat julkistettiin virtuaaligaalassa torstaina.

Rantalakeus on Suomen toiseksi paras kerran viikossa ilmestyvä paikallismedia. Arvioinnista vastasivat edellisvuosien tapaan Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin opiskelijat. Paikallismediakilpailuun voivat osallistua Uutismedian liiton jäsenlehdet. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 71 lehteä.

Rantalakeus voitti yleisöäänestyksen voittajaveikkauksessa.

Aiemmista vuosista poiketen kilpailussa arvioitiin tänä vuonna sekä verkkosivustoa että painettua lehteä.

– On hyvä, että kilpailussa arvioidaan nyt yhtenä kaikkia julkaisukanavia. Verkko ja painettu lehti ovat erilaisia julkaisualustoja, mutta kyse on samasta tuotteesta. Arvostan sijoitustamme kovasti. Ei ole itsetarkoitus menestyä kilpailuissa, mutta ulkopuolisten arvio on aina tervetullut, päätoimittaja Sauli Pahkasalo toteaa.

Palkintoperusteissa todetaan muun muassa, että lehti väkevästi vuorovaikutuksessa lukijoidensa kanssa. Lehdessä on mielipiteille tilaa, ja äänensävy kutsuu keskustelemaan aiheista yhdessä.

Tuomariston mukaan printtilehti erottuu visuaalisesti mainosten onnistuneen sijoittelun vuoksi. Verkossa Rantalakeus julkaisee tuoreita juttuja hyvätasoisten kuvien kera.

Viime vuoden kilpailussa Rantalakeus oli neljäs. Vuonna 2017 lehti valittiin sarjassaan ykköseksi.

Kilpailun voitti Sydän-Satakunta ja kolmanneksi tuli Jurvan Sanomat.

Palkintogaalassa palkittiin myös paikallislehtien juttukilpailun parhaat. Rantalakeuden toimittajan Heli Rintalan sisällissotaan liittyvä juttu "Siellä taistellaan elämästä ja kuolemasta" sijoittui tekstin, kuvan ja taiton yhdistävässä kilpailussa kolmanneksi. Jutun olivat taittaneet Leena Kosonen ja Satu Niskanen.

Palkintoperusteissa mainitaan, että taitto luottaa konstailemattomaan ideaan ja täysin syystä. Rantalakeuden punainen osastoväri tukee kuin vahingossa valokuvien värimaailmaa ja otsikon kuumia sanoja: punakantinen almanakka, taistelu elämästä ja kuolemasta, ”komea tulipalo Oulussa”, kansalaissota. Kuva almanakkamerkinnästä on sen verran isosti sivulla, että käsialan lukeminen on vaivatonta. Taitto on moitteetonta.

–Totta kai tällaisessa kilpailussa pärjääminen tuntuu mukavalta. Tärkeintä on kuitenkin tehdä lukijoita kiinnostavia ja heille merkityksellisiä sisältöjä. Ja on hienoa, että taittajien ammattitaitoon ja näkemykseen voi luottaa, Rintala toteaa.

Juttusarjan voiton vei Kaleva Mediaan kuuluvan Koillissanomien Reino Hämeenniemen karhutarinoista toimittama ja Mikko Halvarin kuvittama juttukokonaisuus.

Kaleva Median lehdille ropisi  myös muita palkintoja.

Siikajokilaakso sai kunniamaininnan.

Koillissanomat voitti jälleen useamman kerran viikossa ilmestyvien paikallismedioiden sarjan ja toiseksi tuli Raahen Seutu. Kolmannen sijan nappasi Västra Nyland.

Uuden Rovaniemen toimittajan Tiia Haapakankaan Ensimmäinen kaupunkilainen -juttu sijoittui kolmanneksi kaupunkilehtien juttukilpailun kuvaa, tekstiä ja taittoa yhdistävässä sarjassa.

Uuden Rovaniemen toimittajien Anni Kavanderin ja Tiia Haapakankaan Karttaan ilmestyi Laivaniemi -juttu sijoittui tekstisarjassa toiseksi.

Rantalakeuden henkilökunta kertoo lukijapalautteesta – miten kävi paikallislehtikilpailussa?
Video: Sauli Pahkasalo