Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Poh­jois-Suo­men alueel­li­nen val­mius­toi­mi­kun­ta suo­sit­te­lee käyt­tä­mään suo­ja­mas­kia ar­kai­le­mat­ta – kan­sal­li­nen mas­ki­suo­si­tus ei vielä näy tar­peek­si Poh­jois-Poh­jan­maal­la

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla tiistaina.

Maskia pitäisi käyttää arkailematta, muistutetaan Aluehallintovirastosta.
Maskia pitäisi käyttää arkailematta, muistutetaan Aluehallintovirastosta.
Kuva: Jussi Leinonen

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla tautitilanne on kiihtymään päin ja etenkin Oulun seudulla positiivisten testitulosten määrä on noussut.

–Nyt on syytä rohkaista kaikkia noudattamaan sairaanhoitopiirien ja kuntien suosituksia maskien käytöstä, Aluhallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen toteaa Avin tiedotteessa.

Savolainen muistuttaa, että virusta on levinnyt myös kuntiin, joissa sitä ei aiemmin ole ollut.

–Yllättäviin tautiryppäisiin on valmistauduttava. Sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Kainuussa on onnistuttu jäljittämään tartuntaketjut hyvin ja testauskapasiteetti on hyvällä tasolla. Kainuussa käytetään myös koronaviruksen pikatestausta. Pikatestaus soveltuu erityisesti harva-asutusalueille, joissa näytteiden kuljetusmatkat vievät aikaa ja testitulokset viipyvät, Savolainen sanoo.


Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuun alueelliset koordinaatioryhmät ovat järjestäytyneet Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaisesti.

Sairaanhoitopiirien koordinoimissa kokoonpanoissa on ELY-keskuksien, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ja aluehallintoviraston edustajat. Kerran viikossa kokoontuvissa ryhmissä ylläpidetään alueen tilannekuvaa ja arvioidaan epidemiatilannetta useiden kriteerien pohjalta. Koordinaatioryhmän arviointi on pohjana aluehallintoviraston, sairaanhoitopiirien ja kuntien tekemille koronaviruksen torjuntatoimille.

Valmiustoimikunta on huolestunut siitä, että kansallinen kasvomaskisuositus ei näy vielä riittävästi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Valmiustoimikunta toteaa, että maskien käytön lisääntymiseen on hyvä varautua.

Koronaepidemiassa on kolme eri tasoa: rauhallinen tilanne, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Maskisuositus on jaettu näiden vaiheiden mukaan.

–Olemme nyt lähellä koronaepidemian kiihtymisvaihetta. Noudattamalla suosituksia voimme hidastaa epidemian etenemistä ja välttyä siltä, että joudumme epidemian leviämisvaiheeseen ja kovempiin rajoitustoimenpiteisiin. Valmiustoimikunta suosittelee seuraamaan sairaanhoitopiirien ja kuntien tiedotteita, jotta tiedät mitä suosituksia tulee noudattaa, valmiustoimikunta muistuttaa.


Yhdenmukainen, selkeä ja oikea-aikainen viestintä on koronakriisin informaatiotulvassa tärkeää, Avint iedotteessa todetaan.

– Aluehallintoviraston, kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyö tässä asiassa on ensiarvoisen tärkeää, etenkin nyt kun painopiste on entistä enemmän alueellisissa päätöksissä, painottaa ylijohtaja.

Jatkossa viestinnän yhteensovittamista tullaan tekemään tiiviimmin myös kolmannen sektorin ja yrittäjien kanssa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on rakentamassa yhdessä kuntien ja THL:n kanssa kansalaisille tarkoitettua koronainfo-sivua, josta löytyy kaikki oleellinen tieto alueen koronatilanteesta.

– Nyt tavallisten kansalaisten tärkeys koronanvastaisessa taistelussa korostuu, Terttu Savolainen kiteyttää.


Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 20.1 lokakuuta kello 10.