NÄKÖISLEHTI: Lue tästä Rantalakeuden Kesä -julkaisu maksutta

Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Poh­jois-Poh­jan­maan ko­ro­na­suo­si­tuk­sia ja -ra­joi­tuk­sia jat­ke­taan 18. tam­mi­kuu­ta saakka: "Vielä tar­vi­taan jak­sa­mis­ta, että tilanne säilyy hyvänä"

Rajoitusten vuoksi esimerkiksi Oulun kirjastoissa voi asioida rajoitetusti pikana itsepalveluna.
Rajoitusten vuoksi esimerkiksi Oulun kirjastoissa voi asioida rajoitetusti pikana itsepalveluna.
Kuva: Pekka Peura

Pohjois-Pohjanmaan alueellisia koronasuosituksia aiotaan jatkaa maanantaihin 18. tammikuuta saakka. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti asiasta tiistaina järjestetyssä kokouksessaan.

Suositusten voimassaoloa päätettiin jatkaa, vaikka koronatartuntojen määrä on ollut tällä viikolla laskussa Pohjois-Pohjanmaalla. Koronakoordinaatioryhmän mukaan tartuntoja todetaan kuitenkin edelleen ja yhä enemmän eri puolilla maakuntaa, eivätkä ne keskity enää Oulun alueelle.

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan ihmisiltä vaaditaan vielä jaksamista, jotta tilanne pysyisi hyvänä.

– Vaikka suositukset ja rajoitukset jatkuvat, haluamme välittää myönteisen viestin alueen asukkaille siitä, että tehdyt toimet ovat selvästi vaikuttaneet. Vielä tarvitaan jaksamista, että tilanne säilyy hyvänä eikä joulun tai vuodenvaihteen juhlinnoista lähde uusia tartuntaketjuja, Korpelainen toteaa.

Ihmisiä muistutetaankin, että joulua kannattaisi tänä vuonna viettää vain läheisempien ihmisten kesken pienellä porukalla pitäen huolta hygieniasta ja turvaväleistä ja kiinnittäen huomiota eritoten riskiryhmien suojaamiseen.

Koronakoordinaatioryhmä muistuttaa myös pitämään kokoontumisrajoitukset mielessä uudenvuodenjuhlintaa suunnitellessa. Ryhmän mukaan kokoontumisrajoituksia aiotaan jatkaa niin ikään tammikuun 18. päivään saakka. Nykyisellään rajoitus on voimassa 18. joulukuuta saakka, mutta Aluehallintovirasto valmistelee rajoituksen jatkamista.

– Yksityishenkilönä raketteja voi ampua, mutta tällöinkin vain esimerkiksi perheen kesken, sillä yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettävän, tiedotteessa todetaan.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan tartuntoja on viime aikoina jäljitetty eritoten perhepiiriin, työpaikoille ja kaveriporukoiden illanviettoihin. Ryhmä muistuttaakin kiinnittämään joulun alla erityistä huomiota maskin käyttöön ja muihin hygieniaohjeisiin työpaikoilla. Samaa peräänkuuluttaa myös Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta.

Pohjois-Pohjanmaalla voimassa olevat suosituksia ja rajoituksia

Yli 10 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on kielletty. Yksityistilaisuuksen järjestämistä ei suositella.

Voimassa on laaja etätyösuositus.

Kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat suositellaan suljettavaksi.

Maskisuositus on voimassa joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, kouluissa (yläkoulusta alkaen), yksityisten palveluntarjoajien tiloissa, kuten kaupoissa ja pankeissa sekä työpaikoilla sisätiloissa. Maskisuositus on voimassa myös koronavirustestin näytteenottoon hakeutuessa ja ennen testituloksen valmistumista, jos kodin ulkopuolella on välttämätöntä liikkua.

18 vuottä täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään ja harrastustoimintaa toteutetaan etänä, jos mahdollista.

Lasten ryhmäharrastuksessa alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaa voi jatkaa harkinnan mukaan, 12--17-vuotiaiden harrastustoiminnan jatkamisessa käytettävä erityistä harkintaa. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan jatkumisen osalta kunnat tekevät lopulliset päätökset.

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset, ammattikorkeakoulut ja yliopistot toimivat etäopetuksessa.

Lähde: OYSkorona.fi