Mainos: La­keus­rak­kau­den vah­vis­ta­ja. Tutustu Ran­ta­la­keus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kolumni
Tilaajille

Poh­jim­mil­taan ikä­ra­jan las­ke­mi­nen olisi luot­ta­muk­sen ele van­hem­mal­ta su­ku­pol­vel­ta, joka ta­put­taa olalle ja sanoo: " Minä luotan sinuun, sinusta on jo siihen"

Viime aikoina ilmassa on ollut keskustelua kuntavaalien äänestysikärajan laskemisesta 16 ikävuoteen. Tämän tapaisella uudistuksella voisi olla positiivinen vaikutus juuri nuorien kiinnostukseen politiikasta. Vaikka äänestysoikeus liittyy vahvasti täysi-ikäisyyteen, on silti hyvä, että nuoret saisivat mahdollisuuden oikeasti vaikuttaa, sillä 16-vuotias on jo tarpeeksi kypsä äänestämiseen. Samalla nuoret saisivat esimakua eduskunta,- presidentin- ja EU-vaaleista. Pohjimmiltaan ikärajan laskeminen olisi luottamuksen ele vanhemmalta sukupolvelta, joka taputtaa olalle ja sanoo:– Minä luotan sinuun, sinusta on jo siihen.

Käytännössä äänestäjille vaalithan eivät ole mitään rakettitiedettä. Vaikein osuus on tietysti ehdokkaan valinta, jossa monella aikuisellakin on mietinnän aihetta. Vaikeutta vielä enemmän on nuorilla, jotka etsivät itseään ja omia mielipiteitään.. Lisäksi taustalla voi olla veressä kulkevaa puoluetaustaa, joka voi asettaa nuorelle ennakko-odotuksia lähipiiristä. Tällöin, jos tuo puolue ei tunnu oikealta, voi helpoin tie vaikeasta tilanteesta pois olla äänestämättä jättäminen.