Kempele: Lii­kun­ta­vä­li­ne­lai­naa­mos­ta saa lainata kir­jas­to­kor­til­la mo­ni­puo­lis­ta vä­li­neis­töä – il­mai­sek­si

Lakeuden historia: "Jä­sen­mak­su mää­ri­tel­tiin mai­to­lit­rois­sa" – Veijo muis­te­lee unoh­duk­siin jääneen jär­jes­tön his­to­riaa

Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pi­ha­bon­gaus-ta­pah­tu­ma jär­jes­te­tään tam­mi­kuun lopussa 18. kerran – viime vuonna pi­ha­lin­tu­ja tark­kai­li yli 25 000 suo­ma­lais­ta

Pihabongauksessa lasketaan talvilintuja jo 18. kertaa. Kuvassa hömötiainen (vas.) ja talitiainen ruokintapaikalla.
Pihabongauksessa lasketaan talvilintuja jo 18. kertaa. Kuvassa hömötiainen (vas.) ja talitiainen ruokintapaikalla.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Birdlifen Pihabongaus-tapahtuma järjestetään jälleen tammikuun viimeisenä viikonloppuna 28.–29. tammikuuta.

18. kerran järjestettävässä tapahtumassa seurataan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla tunnin ajan. Viime vuonna Pihabongaukseen osallistui Birdlifen mukaan yli 25 000 ihmistä noin 17 500 paikassa ympäri Suomen.

– Pihabongauksen tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Kuka tahansa voi osallistua Pihabongaukseen, ja sen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista, Birdlife kertoo tiedotteessaan.

Havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla, ja osallistujien kesken arvotaan palkintoja. Birdlife julkaisee bongauksen tuloksia verkkosivuillaan jo tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 30. tammikuuta ja lopulliset tulokset helmikuussa.

Birdlifen mukaan Pihabongauksessa on vuosien varrella kertynyt havaintoja noin yhdeksästä miljoonasta lintuyksilöstä. Koulut voivat osallistua Pihabongaukseen jo ennen varsinaista tapahtumaviikonloppua. Pihabongauksen suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Fakta

Pihabongauksen osallistumisohjeet

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa ilman erillistä ilmoittautumista.

1. Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 28. tai sunnuntaina 29. tammikuuta.

2. Tunnista havaitsemasi lintulajit.

3. Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).

4. Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät Birdlifelle viimeistään perjantaina 3. helmikuuta osoitteessa www.pihabongaus.fi.

5. Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella Birdlife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Lähde: Birdlife Suomi