Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pai­kal­lis­leh­dis­tön 3 000 euron jour­na­lis­ti­pal­kin­to kau­pun­gin­joh­ta­jan häi­rin­nän pal­jas­ta­neel­le työ­ryh­mäl­le

Paikallislehtien Päätoimittajayhdistyksen journalistipalkinto jaettiin tänä vuonna Pirkanmaalle. Palkinto luovutettiin Suurilla Lehtipäivillä Helsingissä.

Kuvassa Katri Linnikko ja Tuukka Olli. Kuvasta puuttuu Terhi Palonen.
Kuvassa Katri Linnikko ja Tuukka Olli. Kuvasta puuttuu Terhi Palonen.
Kuva: Arto Henriksson

Pirkanmaalla ilmestyvän Seutulehti UutisOivan toimituksen kolmihenkinen työryhmä on saanut Suomen paikallislehdistön journalistipalkinnon 2023. UutisOiva paljasti uutisissa ja pääkirjoituksessa Ikaalisten kaupunginjohtajan syyllistyneen naispuolisen alaisena häirintään, josta hän sai myöhemmin Pirkanmaan käräjäoikeudessa tuomion työturvallisuusrikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

UutisOivan palkittuun työryhmään kuuluvat päätoimittaja-toimitusjohtaja Katri Linnikko sekä toimittajat Tuukka Olli ja Terhi Palonen.

Häirintätapauksen julkistaminen oli pienessä kaupungissa merkittävä uutinen. Häirintäepäilys johti alkuvaiheessa kaupunginjohtajan irtisanoutumiseen.

Linnikon mukaan iso asia julkaisupäätöksessä oli se, että toimituksella oli tiedossa varmistetut faktat sekä myös laajasti tehty taustatyö.

– Olimme yhteydessä useampaan luotettavaan lähteeseen luottamushenkilöissä ja kaupungin organisaatiossa, jotka vahvistivat, että häirintää todella on tapahtunut. Faktojen varmistuttua veimme uutisen loppuun asti painostusyrityksistä huolimatta, ja vaikka kaupunki yritti vaieta koko asian, Linnikko toteaa.

Journalistipalkinnon myöntäneen Paikallislehtien päätoimittajayhdistys ry:n puheenjohtaja, Rantalakeuden päätoimittaja Sauli Pahkasalo pitää UutisOivan kirjoitussarjaa erinomaisena esimerkkinä paikallislehden roolista toimia vallankäyttäjien vahtikoirana, mikä kuuluu paikallislehden perustehtäviin. Samalla hän toivoo tiimin palkitsemisen kannustavan myös muita paikallismedioiden toimituksia rohkeasti tarttumaan haastaviinkin aiheisiin.

– Kunta on samalla paikallislehdelle läheinen ja tärkeä yhteistyökumppani, jossa johtavat viranhaltijat ja luottamushenkilön ovat usein myös toimituksen tuttavia. Se ei saa hämärtää toimituksen tehtävää vastata paikallismedian sisällöistä vain lukijoilleen, Pahkasalo muistuttaa.

UutisOiva seurasi tapausta ja siihen liittynyttä oikeusprosessia aktiivisesti. Viimeisin tapaukseen liittyvä uutinen julkaistiin marraskuun alussa.

Paikallislehdistön journalistipalkinnon rahallinen arvo on 3000 euroa. Pahkasalon mukaan tänä vuonna palkintoesityksiä tuli ennätyksellinen määrä. Journalistipalkinnon palkintoraatiin kuuluivat puheenjohtaja Sauli Pahkasalo, sihteeri Jaana Ala-Lahti sekä hallituksen jäsen Arto Henriksson.

Sauli Pahkasalon siirtyessä Lapin Kansan päätoimittajaksi, aloittaa ensi vuoden alussa päätoimittajayhdistyksen puheenjohtajana Ylöjärven Uutisten päätoimittaja Ville Mäkinen.