Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus

Pää­toi­mit­ta­ja toivoo, että kai­kis­ta pi­det­täi­siin huolta – eikä vain eu­roil­la mi­tat­tu­na

Nyt vietetään vanhustenviikkoa.

Mietitkö sinä vanhenemistasi?

Oletko pohtinut eläkepäiviäsi ja niiden sisältöä? Millaisen vanhuuden haluaisit?

Tämän viikon sunnuntaina vietetään Vanhustenpäivää ja maanantaina käynnistyy Vanhustenviikko. Viikko kantaa teemaa Onni on vanheta. Vanhustenviikon aikana halutaan löytää ja nostaa esille positiivisia asioita vanhenemisesta. Sellaisia arjen pieniä ja suuria iloja, joita ihmiset kokevat ikääntyessään.

Vanhustenhuollosta on nostettu esille räikeitä esimerkkejä siitä, miten ikääntyviä kansalaisiamme ei pitäisi hoitaa. Keskustelu vanhustenhuollon tilasta on jäänyt koronan jalkoihin, mutta asiaa ei pidä unohtaa. Meidän pitää hartiavoimin tehdä töitä, jotta jokaisella laitoshoidossakin ikääntyvällä suomalaisella olisi inhimillinen, virikkeellinen ja onnellinen vanhuus.

"Meidän pitää hartiavoimin tehdä töitä, jotta jokaisella laitoshoidossakin ikääntyvällä suomalaisella olisi inhimillinen, virikkeellinen ja onnellinen vanhuus."
Sauli Pahkasalo
päätoimittaja

Me työssäkäyvät emme välttämättä vielä hirveästi pohdi omaa vanhuuttamme, ikääntymistä kylläkin. Kannamme kuitenkin huolta siitä millainen Suomi on, kun itse tarvitsemme vanhuuden avuksi turvaa ja huolenpitoa. Mitkä ovat resurssimme ja mahdollisuutemme silloin?

Koronatilanteen hoitaminen on nostanut voimakkaasti rahan keskusteluun. Rakenteellisia muutoksiakin on tehtävä, jotta maamme selviää haasteellisesta ajasta. Emme kuitenkaan saisi mitata lähimmäisistämme huolehtimista pelkillä euroilla. Jatkossakin ikääntyvistä, kuten muistakin apua tarvitsevista, tulee pitää huolta.

Koronapandemia sulki vanhukset keväällä pitkälti neljän seinän sisälle. Virus leviää taas voimakkaasti, emmekä vielä tiedä joudutaanko vastaavia rajoituksia ottamaan taas käyttöön. Entistä tärkeämpää onkin luoda arjen pieniä iloja pitämällä yhteyttä – vaikkapa puhelimella, jos se ei muuten ole mahdollista.

Hyvää vanhustenviikkoa!

Sauli Pahkasalo

päätoimittaja