Oulun seudun jouk­ko­lii­ken­teen bus­seis­sa voi nyt maksaa lä­hi­mak­sul­la

Oulun seudun joukkoliikenteen busseissa voi nyt maksaa lähimaksulla. Arkistokuva.
Oulun seudun joukkoliikenteen busseissa voi nyt maksaa lähimaksulla. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun seudun joukkoliikenteen linja-autoissa otettiin keskiviikkona käyttöön lähimaksu. Oman bussimatkansa voi nyt maksaa vilauttamalla pankkikorttia tai mobiililaitetta etälukijassa.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että lähimaksu onnistuu Visa-, Visa Electron -, Mastercard- ja Eurocard -korteilla. Käypiä mobiilimaksusovelluksia ovat GooglePay ja ApplePay.

Lähimaksulla ostetun bussilipun hinta on sama kaikille iästä ja etuisuusryhmästä huolimatta. Yhden vyöhykkeen kertalipun hinta on 2,05 euroa, ja koko päivän rajoittamattoman matkaoikeuden yhdelle vyöhykkeelle saa 7,20 eurolla.

Lähimaksutavassa kiinteää päiväkohtaista hintaa kutsutaan maksukatoksi. Jokainen päivän aikana lähimaksulla maksettu bussimatka kerryttää asiakkaan valitseman vyöhykkeen maksukattoa. Kun maksutapahtumia on 3–4 kappaletta, asiakas saavuttaa maksukaton ja matkustaa loppupäivän ilmaiseksi valitsemallaan vyöhykkeellä.

Toiselle vyöhykkeelle siirryttäessä järjestelmään kertynyt summa siirtyy automaattisesti osaksi uuden vyöhykevälin maksukattoa.

Lähimaksu on tarkoitettu omien matkojen maksamiseen. Silloin, kun yksi henkilö haluaa maksaa samalla kertaa useamman henkilön matkan, bussiliput voi ostaa Waltti Mobiili -sovelluksella. Sovelluksessa on myynnissä aikuisten ja lasten lippuja.

Kun bussimatkan maksaa lähimaksulla, maksusta saa sähköisen kuitin. Kuljettaja ei anna autossa lippua tai kuittia. Verkosta voi tarvittaessa tulostaa kuitin.

Oulun seudulla joukkoliikenteeseen kuuluvilla ely-keskuksen kilpailuttamilla linjoilla 49 Utajärvelle ja 59 Hailuotoon ei voi maksaa lähimaksulla.