Mainos: Tutustu Rantalakeus Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Oulun poliisi tutkii laajaa verk­ko­tun­nus­ten myyn­tiin liit­ty­vää pe­tos­sar­jaa – uh­reik­si jou­tu­nei­ta yri­tyk­siä ja yh­tei­sö­jä pyy­de­tään ot­ta­maan yh­teyt­tä

Oulun poliisilaitoksen talousrikosyksiköllä on tutkinnassa valtakunnallinen verkkotunnuksiin liittyvä petossarja, tiedotteessa kerrotaan.

Yrityksiä ja yhteisöjä ympäri Suomen on laskutettu useita vuosia voimassa olevasta verkkotunnuksesta, vaikka tosiasiassa verkkotunnus on rekisteröity vain vuodeksi.

Petossarjassa on kyse Espanjasta käsin johdetusta petollisesta puhelinmyynnistä, jossa tekijät ovat kaupanneet suomalaisille yrityksille ja yhteisöille verkkotunnusten rekisteröintipalveluja.

Poliisi kehottaa huijauksen uhreja ilmoittamaan asiasta.
Poliisi kehottaa huijauksen uhreja ilmoittamaan asiasta.
Kuva: Heikki Uusitalo

Huijarit ovat myyneet asiakkaille verkkotunnuksia, jotka päättyvät muun muassa päätteisiin .net, .org, .com, .live, ja .info.

Esimerkiksi .fi-päätteisen verkkotunnuksen omaavalle asiakkaalle tekijät ovat myyneet muuten samanlaisen, mutta .net-päätteisen verkkotunnuksen. Sopimukset väitettiin tehdyn viideksi tai kymmeneksi vuodeksi, ja tekijät ovat laskuttaneet yrityksiä ja yhteisöjä etukäteen koko sopimuksen voimassaoloajalta.

Tosiasiassa verkkotunnukset on rekisteröity vain vuodeksi. Laskutusyhtiöinä ovat toimineet Etelä-Suomen laskutuspalvelu Oy, Suomen lasku ja talous Oy sekä JPS Yrityspalvelu Oy.

Poliisi kertoo kirjanneensa verkkotunnuspetoksista useita satoja ilmoituksia ympäri Suomea, mutta edelleen huomattava määrä petoksen uhriksi joutuneista ei ole ilmoittanut asiasta poliisille.

Poliisi kehottaa ilmoittamaan asiasta, jos yritys tai yhteisö on saanut laskun verkkotunnusten rekisteröinnistä aiemmin mainituilta yhtiöiltä tai jos haluaa esittää asiassa rangaistus- tai vahingonkorvausvaatimuksia.

Myös laskun maksamatta jättäneet yritykset ja yhteisöt voivat olla yhteydessä poliisiin, sillä ne ovat asianomistajan asemassa törkeässä petoksen yrityksessä.

Fakta

Näin poliisi neuvoo uhreja toimimaan

Poliisi kehottaa verkkotunnuspetoksen uhreiksi joutuneita yrityksiä ja yhteisöjä ottamaan yhteyttä poliisin sähköpostitse domain@poliisi.fi marraskuun loppuun 2022 mennessä.

Poliisi tarvitsee seuraavat tiedot:

  • yrityksen tai yhteisön nimi, Y-tunnus, puhelinnumero ja sähköpostiosoite
  • edustajan tiedot: nimi ja syntymäaika; asema yhteisössä; ammatti; osoite, puhelinnumero ja sähköposti
  • onko lasku maksettu
  • laskun summa ja sopimuksen kesto
  • yrityksen kotisivun osoite
  • laskusta ilmenevät rekisteröitävät verkkotunnukset
  • vaatiiko yritys tai yhteisö rangaistusta
  • vaatiiko yritys tai yhteisö vahingonkorvausta

Lähde: Oulun poliisin tiedote