Rantalakeus-maastot: Ter­ve­tu­loa juok­se­maan koko per­heel­lä – katso ai­ka­tau­lu täältä

Mainos: KeKi pronssille, seuraa joukkuetta jatkossakin Rantalakeus Digissä: 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Onnea! Markkuu on val­ta­kun­nal­li­nen vuoden kylä – Va­lin­ta­raa­ti va­kuut­tui kylän vah­vas­ta yh­tei­söl­li­syy­des­tä sekä ak­tii­vi­ses­ta lasten ja nuorten toi­min­nas­ta

"Markkuun salaisuus idearikkaissa ihmisissä"

Tyrnävä

Markkuu on valittu valtakunnalliseksi vuoden kyläksi. Valintaraati vakuuttui tyrnäväläiskylän vahvasta yhteisöllisyydestä ja aktiivisuudesta lasten ja nuorten toiminnassa. Kylällä on tehty paljon asioita talkoiden voimalla.

Vuoden kylä palkittiin poikkeuksellisesti paikan päällä tehdyllä vierailulla. Kyläläiset olivat talkootyön touhussa, kun Suomen Kylien kolmen henkilön delegaatio tuli paikalle yllättäen talkooväen.

Palkitsemistilaisuudessa olivat mukana Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne, viestintäsuunnittelija Anssi Ketonen ja Pohjois-Pohjanmaan Kylien toiminnanjohtaja ja Suomen Kylien varapuheenjohtaja Esa Aunola.

Markkuu on Valtakunnallinen vuoden kylä
Markkuu on Valtakunnallinen vuoden kylä
Kuva: Anssi Ketonen

— Me markkuulaiset otamme Vuoden kylä -palkinnon vastaan ilolla ja kiitollisina siitä, että yleishyödyllinen, ihmisten hyvinvoinnin eteen tehtävä vapaaehtoistyö saa näin merkittävän valtakunnallisen tunnustuksen, kertoo Markuun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marika Laurila Suomen Kylät ry:n tiedotteessa.

— Markkuun menestyksen salaisuus piilee idearikkaissa ihmisissä, aktiiviporukan monipuolisessa osaamisessa, erinomaisissa yhteistyökumppaneissa sekä upeassa ympäristössä. Nämä vahvuudet luovat Mahdollisuuksien Markkuun, joka elää, kehittyy ja vahvistuu, selvittää kyläyhdistyksen sihteeri Riina Rahkila.

Markkuu esimerkkinä koko muulle Suomelle

Markkuu on noin neljänsadan asukkaan kylä. Markkuun Seudun Kyläyhdistys on määrätietoisesti kehittänyt kylän toimintaa ja vahvistanut Markkuun positiivista kyläbrändiä. Valintaraati katsoi, että Markkuussa tehdään esimerkillisesti monipuolista kyläviestintää, jonka kautta tehdään tutuksi kylillä asumista ja nostetaan esille kylän tarjoamia mahdollisuuksia.

— Markkuu ja Tyrnävä ovat maamme lapsirikkainta ja elinvoimaisinta seutua. Koronavuoden maallemuuttobuumia palvelee muun muassa kylän tonttipörssi. Markkuun esimerkillä voimme kääntää koko maamme elinvoiman jälleen kasvu-uralle. Tulevaisuutemme tehdään paikallisissa yhteisöissä, Suomen kylissä ja kortteleissa, toteaa Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne.

"Me markkuulaiset otamme Vuoden kylä -palkinnon vastaan ilolla ja kiitollisina siitä, että yleishyödyllinen, ihmisten hyvinvoinnin eteen tehtävä vapaaehtoistyö saa näin merkittävän valtakunnallisen tunnustuksen."
Marika Laurila

Vuoden Kylälle luovutettiin muun muassa Vaihtoehto-Nobel, joka on myönnetty Suomen Kylille vuonna 1992, jolloin palkinto perustui yhdistyksen saavutuksiin maaseudun elvyttämisessä. Lisäksi luovutettiin YK:n ystävien kunniamaininta vuodelta 1995, jolloin kansainvälinen raati palkitsi 50 eri yhteisöä eri puolilta maailmaa työstään yhteisöjensä voimaantumisen hyväksi. Kiertävien palkintojen lisäksi kylälle luovutettiin kunniakirjat.

Markkuulla juhlitaan lauantaina

Vuoden kylä -kisassa oli ehdolla yhteensä 16 kylää, jotka on palkittu aiemmin oman maakuntansa vuoden kylänä. Vuoden kylä on valittu vuodesta 1985.

Kylän väki juhlii valtakunnallista vuoden kylä -palkintoa sekä ottaa vastaan onnitteluja ulkoilmatapahtumassa Markkuun koulun pihapiirissä (Ängeslevän-Ylipääntie 6, Tyrnävä) lauantaina 21.1 marraskuuta kello 14 alkaen. Samalla juhlistetaan myös Markkuun luontopolun 20 -vuotisjuhlavuotta sekä luontopolun uudistettua opastusta. Tilaisuudessa on glögi- ja kahvitarjoilu.