Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

"Olipa kum­mal­lis­ta kun il­ta­hä­mä­ris­sä pihaan il­mes­tyi oikea met­tä­jä­nes – Mitä ih­met­tä, mutta tuota ei ole ta­pah­tu­nut sitten viime vuo­si­sa­dan"

Liminka

Olipa kummallista kun iltahämärissä pihaan ilmestyi oikea mettäjänes. Mitä ihmettä, mutta tuota ei ole tapahtunut sitten viime vuosisadan. Onko näitä havaintoja muualtakin. Jänikset on helppo erottaa toisistaan. Rusakko on ilmeisesti etelästä päin myöhemmin kulkeutunut jänislaji. Vanha mies voisi muistaa, että niitä ei ennenvanhaan ollut missään. Mettäjänes on talvella vitivalkoinen ja kesällä ruskea. Rusakko, pihan vakituinen asukas, on aina ruskea. Niin ja suurempi kooltaan. Poikkeaako mettäjäneksen jälki jollakin tavoin rusakon jäljestä? Tulevatko valkeat jänikset sutta pakoon metsien suojasta talojen pihoille?

Onkohan rusakoille tapahtunut jotakin. Ei vain pihasudet ole niitä pistelleet poskeensa. Rusakko kyllä häätää metsäjäniksen pois alueeltaan. Olisikohan siellä Tyrnävän suunnalla poliittista tietoa tästäkin asiasta? Jänes lienee politiikasta melko tietämätön vai miten lienee.