Näin sen koimme: Ysit Yri­tys­ky­läs­sä yrit­tä­mäs­sä – "Vie­rai­lu oli mukava pi­ris­tys aamuun"

Liminka
Yrityskylässä päästiin käytännön töihin.
Yrityskylässä päästiin käytännön töihin.

Yrityskylä on kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille järjestettävä oppimiskokonaisuus, jonka tarkoituksena on tarjota myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yrittäjyydestä. Yrityskylä Yläkoulu on työelämän ja talouden peliareena, jossa yhdeksäsluokkalaiset johtavat tiimeinä yritystä kansainvälisten markkinoiden pyörteissä.

Yrityskylissä vierailee joka vuosi yhteensä yli 80 000 oppilasta, ja se on palkittu maailman parhaana koulutusinnovaationa, kertoo Yrityskylä yläkoulun aluekoordinaattori Reetta Pirneskoski.

Ennen Yrityskylä Yläkoulussa vierailua koulussa oppitunneilla meidät jaettiin johtoryhmiin, joissa omat vahvuudet korostuvat. Oppitunneilla keräsimme mainepisteitä tiimin kanssa vastaamalla erilaisiin tehtäviin.

Mainepisteitä sai oikeista vastauksista. Kaikissa tehtävissä ei ollut vain yhtä oikeaa vastausta, vaan jokainen ryhmä vastasi omalla tavallaan. Osaan tehtävistä piti vastata luetun tiedon perusteella, joten vastausvaihtoehtoja ei ollut kuin yksi. Nämä neljä oppituntia olivat piristävää vaihtelua tavalliseen koulupäivään. Tehtävät olivat mukavia, ja niitä oli mukava pohtia yhdessä tiimin kanssa, vaikka tehtävänannot olivatkin välillä vaikeasti ymmärrettäviä.

Oppilaat pääsivät tekemään muun muassa tarjouspyyntöjä.
Oppilaat pääsivät tekemään muun muassa tarjouspyyntöjä.

Kuudennen luokan yrityskylä oli todella mukava, joten odotukset ysiluokan Yrityskylään olivat korkealla. Olimme kuulleet, että ne ovat todella erilaisia, mutta innolla kuitenkin odotimme, että oppisimme vielä lisää työelämän ja yrittäjyyden haasteista. Meille oli kerrottu, että kokouksissa pitää puhua englantia, joten jännitti miten siitä selviämme. Yrityskylässä toimimme opettajien päättämillä tiimeillä, joten toivoimme sen kehittävän ryhmätyötaitoja.

Yrityskylässä jokaisella tiimillä oli oma alueensa. Siellä hoidimme tableteilla tuotteiden valmistuksen ja myynnin ja papereilla kirjalliset työt. Näiden lisäksi Yrityskylässä on pankki, jonne jokainen tiimi avasi pankkitilinsä.

"Siellä työskentely nopealla aikataululla paransi ryhmähenkeä ja laittoi tiimin toimimaan yhdessä."

Yrityskylässä sai myös neuvotella asiakkaiden kanssa suomeksi ja englanniksi. Jokaisella tiimiläisellä oli valmiiksi jaettu roolinsa ja sille tarkoitetut tehtävät, mutta paljon tehtiin myös yhdessä tiimiläisten kanssa. Kahden tunnin mittainen työaika oli jaettu neljään kvartaaliin eli toimintakauteen.

Niiden välissä oli 10 minuutin tauot tiimipalavereille ja hengailulle.

Vierailu Yrityskylässä oli mukava piristys aamuun. Alussa kaikki olivat vielä hieman väsyneitä eikä kukaan oikein tiennyt, mistä aloittaa. Asioiden valjetessa työskentely oli mukavaa ja melko kiireistä, ja tekemistä riitti koko ajaksi. Siellä työskentely nopealla aikataululla paransi ryhmähenkeä ja laittoi tiimin toimimaan yhdessä.

Myös ryhmätyöskentelytaidot paranivat. Ohjaajien kannustus ja positiivinen asenne loivat hyvän ilmapiirin koko Yrityskylään. Voitto jäi tällä kertaa vain haaveeksi, joten olisi kiva päästä uudestaan Yrityskylään tai tehdä jotain muuta samankaltaista.

Juttu on osa Uutisten viikkoa, jonka aikana Tupoksen koulun yhdeksäsluokkalaiset toteuttavat Rantalakeuden verkkoon sisältöä.