Tilaajille

Muut­tu­van meren tai­det­ta –hai­luo­to­lais­syn­tyi­nen ku­va­tai­tei­li­ja Inka Nie­mi­nen in­nos­tui Pe­rä­me­ren me­ren­alai­sis­ta kan­jo­neis­ta ja la­by­rin­teis­ta

Oulun taidemuseossa esillä olevassa Sea-changes -näyttelyn teoksissa on käytetty polttamatonta savea ja Hailuodon rantojen antimia.

Hailuoto
-
Kuva: Jaani Föhr

Oli merkillinen sattuma, että juuri kun hailuotolaissyntyinen kuvataiteilija Inka Nieminen valmisteli Oulun taidemuseossa avattavaa Sea-changes -näyttelyään, hänen silmiinsä osui artikkeli Hailuodon edustalta löytyneistä savikanjoneista ja -labyrinteista. Nieminen oli tehnyt näyttelyteoksia juuri samankaltaisesta punasavesta, kuin mitä merenpohjalta löytyy. Jopa hänen näyttelyvideonsakin oli kuvattu rannalla vain muutaman meripeninkulman päässä kanjoneista.

– Ajattelin, ettei tämä voi olla totta! Soitin heti Metsähallituksen meribiologi Essi Keskiselle, että voisinko nähdä merenpohjan kartoituksessa otettuja videoita. Ne olivat mielettömän hienoja. Miten nämä jutut loksahtivatkaan paikalleen vain pari kuukautta ennen näyttelyn avajaisia, taiteilija edelleen ihmettelee.