Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kolumni

Mil­lai­nen perintö uudelle val­tuus­tol­le, miettii Li­min­gan kun­nan­joh­ta­ja Pekka Rajala: "A­su­kas­lu­ku ei ole kas­va­nut sillä tavoin kuin vanha isäntä olisi ha­lun­nut"

-
Kuntakuulumisia

Moni maatila on siirtynyt suvussa isältä pojalle usean vuosisadan ajan. Tilan säilyminen suvussa, sen kehittäminen ja siirtyminen isältä pojalle tai nykyään myös tyttärelle paremmassa kunnossa on kunnia-asia.

Nykyään sukupolvenvaihdokset tehdään melko varhain. Vaikka vanhat isännät eivät ole tosiasiallisesti vanhoja, on tärkeää että nuori polvi pääse uudistamaan ja kehittämään toimintaa ajoissa. Niin näyttää tapahtuvan myös Limingassa, sillä 60 prosenttia tulevista valtuustoisännistä on uusia.

Valtuustokauden päättyessä on hyvä arvioida millainen perintö siirtyy uudelle valtuustolle, missä onnistuttiin ja missä ”mentiin metsään”.

Kokonaisuudessaan kuluva valtuustokausi oli erittäin vahva kehittämisen kausi, kaikessa mielessä. Hyväksytyn strategian mukaisesti ”Limingan 544-vuotiasta perinnetilaa” kehitettiin kokeilujen ja yhdessä tekemisen kautta.

Usko omaan tekemiseen yleisesti vahvistui vähitellen onnistumisten ja kokeilujen kautta. Vanhat isännät lähtivät rohkeasti luomaan uusia tukijalkoja kunnan elinvoiman osalle muun muassa matkailun ja kiertotalouden osalla.

Matkailussa tulokset ja kehitysnäkymät ovat hyvät ja perintö antaa menestymisen eväät jos rohkeutta ja halua jatkokehittämiseen löytyy. Uuden tulevaisuuden ja elinvoiman linjaaminen on uuden valtuuston merkittäviä ratkaisuja sillä pitäytyminen vain vanhassa ei luo tulevaisuutta, eikä taustapeilistä näe minne pitää ajaa.

On pakko uudistua ja ottaa hallittuja riskejä.

Elinkeinotoimen osalla yritysten lukumäärän ja työpaikkamäärien kasvut ovat valtakunnallisestikin komeaa luettavaa, kiitos strategisten ratkaisujen. Kiertotalouden osalla Liminka oli jo hyvällä etumatkalla, mutta etumatka sössittiin lahjakkaasti.

Asukasluku ei ole kasvanut sillä tavoin kuin vanha isäntä olisi halunnut, maanhankinnan ja kaavoituksen vaikeuksien vuoksi. Jotta asukasluku voi kasvaa, tulisi oman edun tavoittelun sijaan ymmärtää ja löytää yhteinen etu. Tältä osin uusilla isännillä on merkittävä työsarka.

”Jotta asukasluku voi kasvaa, tulisi oman edun tavoittelun sijaan ymmärtää ja löytää yhteinen etu.”

Vanha valtuusto on ollut ahkera, sillä itse perinnetilan rakennukset ja infra ovat pääosin erinomaisessa kunnossa. Palvelurakennukset, kuten koulut, päiväkodit, liikuntatilat ja niin edelleen on rakennettu uudelleen ja lähes kaikki on uutta. Viimeisinä valmistuu syksyllä Tupoksen koulutilat ja  lukion saneeraus ensi vuonna.

Uusien päättäjien ei tarvitse hermoilla palvelurakenteiden kanssa vaan nyt voi rauhassa sulatella velkaa pienemmäksi ja suunnitella  vuosikymmenen loppupuolen investointeja. Kun talouskin on melko hyvällä mallilla ei perintö ole lainkaan huono.

Ehkä tärkein ohje uusille valtuustoisännille tilanpidossa voisi olla, että uuden äärellä maltti on valttia. Kehitysaskeleet vaativat aikaa ja tulevaisuutta pitäisi kehittää yhdessä, sitoutuen yhteisiin tavoitteisiin ja yhteisiin tavoitteisiin talouden antamien mahdollisuuksien puitteissa.

Pekka Rajala

Limingan kunnanjohtaja