Mainos: Lakeusrakkauden vahvistaja. Tutustu Rantalakeus Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Mikä mättää tässä ku­vas­sa? La­keu­den EKO:n ym­pä­ris­tö­suun­nit­te­li­ja Pihla Hasan ih­met­te­lee ih­mis­ten toi­min­taa: "Rauk­kis mak­sat­taa muilla omat jät­teen­sä"

Jätteet eivät kuulu metsäautoteiden varsille. Lajittelukin tulee tehdä jätepisteillä oikein.

Liminka
Tupoksen Salen pihassa olevan pakkausmuovin keräyspisteen yhteyteen on jätetty muun muassa metallijätettä. Kuuluuko metalli muovinkeräykseen?
Tupoksen Salen pihassa olevan pakkausmuovin keräyspisteen yhteyteen on jätetty muun muassa metallijätettä. Kuuluuko metalli muovinkeräykseen?
Kuva: Pihla Hasan

Lakeuden EKO:n ympäristösuunnittelija Pihla Hasan on turhautunut. Syksyn aikana on eri puolilta toiminta-aluetta löytynyt maastoon jätettyjä huonekaluja, rakennusjätettä ja kodinkoneita.

Myöskään jäteasemilla lajittelu ei ole aivan onnistunut, sillä jätteitä on jätetty aukioloaikojen ulkopuolella luvatta porteille.

– Viimeisin mielipahan luoja oli Tupoksen Salen pakkausmuovin keräyspisteellä, hän toteaa lähettämässään tiedotteessaa.

Kuvassa olevat isot esineet kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen, ei pakkausmuoviin.

– Jos jäte ei mahdu keräysastian aukosta sisään, silloin sitä ei todellakaan ole tarkoitettu kyseiseen astiaan ja lajitteluun. Väärin lajiteltu jäte voi pilata koko muun erän ja muiden tekemä hyvä työ kuittautuu nollaksi, hän muistuttaa.

Keräysastioissa on aina tarrat, jotka kertovat mitä astiaan saa laittaa. Tietoa löytyy myös netistä, esimerkiksi rinkiin.fi -sivustolta.

Hasan haluaa tähdentää, että jätteiden hylkääminen ympäristöön tai keräyspisteen ulkopuolelle on rikos.

– Jätelain mukaan ympäristön turmeleminen, johon myös luetaan jätteiden tuonti keräyspisteen ulkopuolelle, on rangaistava teko, josta voidaan langettaa rikoslainmukainen rikesakko. Keräysastioiden ulkopuolelle jätetyt jätteet turmelevat ympäristöä kulkeutuessaan tuulen mukana laajalle. Lisäksi ne houkuttelevat haittaeläimiä, kuten rottia ja lokkeja. Herkästi kosteudesta pilaantuvat jätejakeet, kuten paperi, kartonki ja pahvi, päätyvät usein polttokelpoiseen jätteeseen astian ulkopuolelle jätettäessä.  Silloin myös niiden lajittelu ja keräyspisteelle tuominen on ollut ajan ja usein miten myös auton polttoaineen tuhlausta, hän listaa.

Pihla Hasan kertoo, että jos luvattomasti jätteitä tuovaa henkilöä ei tavoiteta, lisätään kustannukset jäteaseman sekä keräyspisteiden ylläpitokustannuksiin, jotka ovat vaikuttamassa arviointiin seuraavan vuoden jätetaksan hinnoista.

– Hyötyjätteiden keräyskulut ja ekopisteiden siivouskulut otetaan huomioon tuotteiden hinnoissa, joten kyllä kuluttaja maksaa tämänkin siivouksen. Raukkis maksattaa muilla omat jätteensä!

EKO:n alueella on jokaisessa kunnassa sekä Kempeleessä jäteasema. Arkisin jokaisena päivänä on avoinna ainakin yksi jätteiden vastaanottopiste.

– Miksi siis lähteä kuskaamaan varta vasten metsäautoteiden varsille jätteitä? Suurimman osan jätteistä voi viedä jäteasemalle veloituksetta, kuten kaikki vaaralliset jätteet, joihin myös sähkö- ja elektroniikkalaitteet (jääkaappi, pakastin, televisio, mikro, pölynimuri...) kuuluvat. Jos ei halua maksaa omasta jätteen tuottamisesta, tulisi tämä huomioida jo tavaraa ostaessa. Esimerkiksi täysipuiset kalusteet voit purkaa ja tuoda jäteasemalle veloituksetta. Jäteasemalle voit viedä myös pakkausmuovin veloituksetta, kuten muutkin hyötyjätteet, Hasan summaa.