Kolumni
Tilaajille

"Luo­pu­mi­nen on kui­ten­kin vält­tä­mä­tön­tä, että tilalle voi tulla jotain uutta", toteaa Kem­pe­leen seu­ra­kun­nan Ta­ru-kant­to­ri muis­tut­taa

Kirkon ikkunasta

Konvehtirasiat ja karkkilaatikot ovat ilmestyneet taas kauppoihin. Ne sijoitetaan usein kassojen läheisyyteen, koska tuossa vaiheessa ostosreissua tahdonvoima on jo käytetty muihin järkeviin ja terveellisiin valintoihin. Nappaan ohi kulkiessani mukaan muutaman laatikon – ihan vain vierasvaraksi tai viemisiksi, jos tulee käytyä jossain. Kimaltelevat käärepaperit kauniissa kulhossa käyvät myös sisustuselementistä. Tiedän jo tuossa vaiheessa huijaavani itseäni. Jokunen konvehti saattaa päätyäkin vieraiden suihin, mutta itsehän ne tulee suurimmaksi osaksi syötyä ja pöydillä lojuvat tyhjät käärepaperit eivät juuri kotia kaunista.

Joulun alla kirkkovuodessa eletään paaston aikaa. Paaston alkuperäinen ajatus on puhdistaa ja henkistää sielua ruumiin kautta, sillä ihminen on ruumiin ja sielun muodostama kokonaisuus. Paastota voi ruoan lisäksi esimerkiksi tavasta tai tottumuksesta. Ekopaastossa kannustetaan paastoamaan tavalla, joka auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta. Perimmäisenä ajatuksena ei kuitenkaan ole hankaloittaa elämää tai koetella tahdonlujuutta, vaan raivata tilaa jollekin tärkeälle.