Rantalakeus-maastot: Ter­ve­tu­loa juok­se­maan koko per­heel­lä – katso ai­ka­tau­lu täältä

Mainos: KeKi pronssille, seuraa joukkuetta jatkossakin Rantalakeus Digissä: 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Luke: Ruoan hintaan koh­dis­tuu tänä vuonna poik­keuk­sel­li­sen kovaa nou­su­pai­net­ta – kus­tan­nus­ten nousu koet­te­lee eri­tyi­ses­ti ko­ti­eläin­ti­lo­ja

Hintojen nousu koettelee eritoten kotieläintiloja. Arkistokuva.
Hintojen nousu koettelee eritoten kotieläintiloja. Arkistokuva.
Kuva: Mari Molkoselkä

Ruoan hintaan kohdistuu tänä vuonna poikkeuksellista nousupainetta. Asia käy ilmi Luonnonvarakeskuksen tuoreesta maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksesta.

Luke ennakoikin ruoan hinnan nousevan tänä vuonna jopa 10 prosenttia suhteessa viime vuoden keskimääräiseen hintatasoon. Näin hinnan nousu ylittää yleisen inflaatiovauhdin ja ruokamenojen osuus koko kulutuksesta kasvaa.

Viime vuonna ruokamenojen osuus kulutuksesta oli 12,5 prosenttia.

Erikoistutkija Hanna Karikallion mukaan hinnannousu ohjaa kuluttajia ostamaan tuoteryhmän halvimpia tuotteita tai kokonaan korvaavia vaihtoehtoja.

Nousupainetta lihan hinnassa

Hintojen nousupaine johtuu energian ja lannoitteiden hinnan merkittävästä noususta. Myös viljan ja öljykasvien tuottajahinnat ovat nousseet huippulukemiin. Taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Lisäksi varastojen käyttöön on jouduttu turvautumaan huomattavasti aikaisempaa enemmän vuoden 2021 heikon sadon jäljiltä.

Viimeksi tällaisessa tilanteessa on oltu tuotannon suhteen ennen vuosituhannen vaihdetta, kun tuotanto alitti kotimaan kysynnän näin paljon. Erikoistutkija Csaba Jansikin mukaan vuoden 2022 sadolla tulee olemaan erittäin suuri merkitys Suomen viljahuollolle ja -markkinoille.

Öljy- ja valkuaiskasvien kysyntä on ylittänyt Suomessa tarjonnan jo pitkään. Erityisesti täydennysvalkuaisrehuissa on oltu riippuvaisia tuonnista. Viime vuonna soija- rapsi- ja auringonkukkarouheesta runsas kolmannes oli peräisin Venäjältä. Tuonti sieltä loppui maaliskuun alussa.

Kustannusten nousu vaikuttaa eritoten kotieläintilojen kannattavuuteen. Vilja, öljy- ja valkuaiskasvien viljelyn keskimääräinen kannattavuus voi taas kohentua viime vuoteen verrattuna, jos kasvukauden sadosta saadaan vähintään keskimääräinen.

Luken mukaan nousupainetta on eritoten lihatuotteiden hinnoissa. Lihan tuottajahinnat ovat nousussa kaikissa EU-maissa. Hintojen nousun arvioidaan vaikuttavan maitosektoriin ja maidon tuotannon arvioidaan jatkavan laskuaan tänä vuonna. Viime vuonna maidontuottajia oli lähes kahdeksan prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.