
Moneen otteeseen palkittu ja kotimaisissa kuin kansainvälisissä kuvakilpailuissa menestynyt iminkalainen Onni Wiljami Kinnunen on Pohjois-Pohjanmaan Vuoden yksinyrittäjä. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry jakoi palkinnon perjantaiaamuna.
Kinnunen hakeutui töihin oululaiseen muotokuvaamo Studio P.S.V:hen 2000-luvun alkupuolella. Vuosikymmen työskentelyn jälkeen hänelleä heräsi mielenkiinto keskittyä pelkästään yritys-, mainos- ja brändikuvaamiseen.
–Olin siihen mennessä saanut oppia alalle työn ja tekemisen merkeissä, sekä jatko-kouluttautunut Tampereella valokuvauksen parissa. Kuitenkin asian kypsyttelyyn meni vuosia ja viimein alkuvuodesta 2014 perustin oman yrityksen toiminimellä, Kinnunen kertoo tiedotteessa.
Hän sanoo vaatineen riskinottoa siirtyä alalle Oulun seudulla, sillä mainoskuvausala on keskittynyt vahvasti pääkaupunkiseudulle.
– Periaatteessa minulla oli kontakti vain yhteen mainostomistoon Oulun ulkopuolella. Sen varaan oli laskettava ja luotettava, että homma lähtee kantamaan. Saman vuoden keväällä tulin ikäänkuin tilauksesta palkituksi kultaisella mitalilla mainoskuvasarjassa maailmanaajuisessa valokuvauskilpailussa WPC:ssä (World Photographic Cup), jossa oli edustus useista maista. Sain sillä kaipaamaani medianäkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ja printtimediassa, hän muistelee.
Laadusta ei saa tinkiä
Onni Wiljami Kinnunen sanoo, ettei laadusta voi tinkiä. Asiakkaat tulevat kauempaakin tuotantojen perässä, jos tarjolla on huipplaatua.
–Minulla on suuriinkin mainoskuvatuotantoihin soveltuva studiotila monipuolisilla härpäkkeillä Limingantullissa, missä studiokuvatuotannot toteutetaan. Muina taustoina ja näyttämöinä toimivat esimerkiksi oululaisten ihmisten kodit ja muut paikalliset ympäristöt. Toki teen tuotantoja myös pääkaupunkiseudulla tai siellä missä tarvitaan, Kinnunen valottaa.
Hän kertoo tuotantoprosessin kaava olevan se, että mainos- tai suunnittelutoimisto tai loppuasiakas ottaa yhteyttä, pyytää tarjouksen tuotannosta, ja hyväksytyn kustannusarvion jälkeen alkaa kuvauslokaatioiden metsästäminen, mallien etsintä, rekvisiitan hankkiminen ja tuotantoaikataulun suunnittelu.
–Näissä tehtävissä työllistän paikallisia avustajia, alan ammattilaisia. Kuvausprosessi saattaa käsittää useita eri kuvauskertoja eri lokaatioissa, yksityiskohdista ja malleista sekä tuotteista. Lopullinen kuva voi koostua jopa sadoista eri osista. Kuvien sisällöllisen ja visuaalisen raamin antaa yleensä asiakas ja minä tuon siihen oman persoonallisen kädenjälkeni. Se on se tavaramerkki millä markkinoilla erotutaan ja tavallaan laatukriteeri, mitä asiakas hakee päätyessään minun kanssani yhteistyöhön, Onni Wiljami Kinnunen sanoo tiedotteessa.
Hän sanoo yhden kilpailutekevän olen se, että hän valokuvaamisen lisäksi myös jälkikäsittelee kuvat itse.
–Asiakkaan näkökulmasta tuotantoketjusta jää näin ollen yksi välikäsi pois, mikä nopeuttaa aikatauluja ja tuotantoprosessi on yhden talon alla.
Viimeaikaisia asiakkaita ovat olleet esimerkiksi Sanoma Media Oy, Telia, Pelastusarmeija, Aikakausmedia, SAKA ja Oulun Teatteri.
–Ihan lähiaikoina julkaistaan S-ryhmän joulukampanja sekä Selviytyjät Suomi -ohjelman mainoskampanja, Kinnunen paljastaa.
Vuodessa riittää töitä
Nykyisin Kinnusen yritys on osakeyhtiömuotoinen.
–Liikevaihto on yrittäjäurallani kasvanut joka vuosi, lukuunottamatta kuluvaa vuotta joka on ollut koko alalle hyvin haastava. Edellinen vuosi oli töitä täynnä. Tuohon kalenterikiertoon ei olisi montaa tuotantoa kyllä enää mahtunut, hän toteaa.
Hän pitää siitä, että yksin toimiessaan voi käyttää hyödyksi myös tuotantojen välillä olevat lyhyet jaksot vaikkapa kuvapankin kartuttamiseen.
–Se tuo tasapainoa kiireisten tuotantoaikataulujen välille, jolloin kuvaa työstetään yötä päivää arkea ja pyhää. Tällä hetkellä alihankintaketjuni on toiminut hyvin, joten yksin yrittäminen on ollut luontevin ratkaisu. Minun yrityskonseptissa yrityksen laajentaminen on toki vaihtoehto, mutta pohdittava hyvin tarkkaan, koska tavaramerkkini valokuvaajana ja kuvankäsittelijänä on minun henkilökohtainen kädenjälki ja käsiala. Sitä on vaikea monistaa, Kinnunen miettii.
Hän on tyytyväinen yrityksen nykytilanteeseen, mutta unelmoi saavuttavansa lisää kansainvälisiä asiakkaita. Se voi tuoda liminkalaisyrittäjälle myös työkavereita.
–Jos ovia aukeaa isojen poikien pelikentille, silloin yrityksessä varmasti työskentelee useampi henkilö.
Yksinyrittäjiä riittää Suomessa
–Reilusti yli puolet suomalaisyrittäjistä yrittää yksin ja yksin yrittävien määrä on ollut viime vuosina ja vuosikymmenenä jatkuvasti kasvussa. Yksinyrittäjät toimivat verkostossa toisten yrittäjien kanssa ja ovat merkittäviä toimijoita alueella yksin ja yhdessä, sanoo Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Riikonen.
Oulun seudun käsi- ja pienteollisuuden säätiön hallituksen puheenjohtaja Risto Luttinen kokee, että alueellisen Vuoden Yksinyrittäjän valitseminen on erittäin merkittävä asia yksin yrittäjien kannalta.
–On tärkeää tunnustaa yksin yrittävien yrittäjien merkitys yhteiskunnalle. Edustamalleni säätiölle palkittavien yksinyrittäjien kädentaidot yritystoiminnan menestymisen mahdollistajina ovat erittäin tärkeä kriteeri, avaa lisäksi perusteluja valinnalle Luttinen.
Yritykselle myönnettyjä palkintoja ja huomionosoituksia
Yhteensä lähes 200 kansallista ja kansainvälistä tunnustusta.
Muun muassa valittu Lürzers Archive’s 200 Best Ad Photographers Worldwide 2020, sekä 200 Best Digital Artists Worldwide 2021 -julkaisuihin.
Finnish Photo Awards päävoittaja 2020.
World Photographic Cup Kultamitalit - Illustrative 2019, Commercial 2018, 2014 & Portrait 2016.
European Professional Photographer Of The Year 2018.
Master Qualified European Photographer 2015.
Vuoden Muotokuvaaja 2008